Schuttingdeur of tuinpoort plaatsen: een stap-voor-stap handleiding!

Schuttingdeur of tuinpoort plaatsen: een stap-voor-stap handleiding!

Wil je zelf jouw schuttingdeur of tuindeur plaatsen? Zuidema Schuttingen heeft een uitgebreid stappenplan voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd heb je jouw eigen schuttingdeur geplaatst.

Gereedschap schuttingdeur

Gereedschap die je nodig hebt voor het plaatsen van een schuttingdeur:

 • Schep
 • Meetlint
 • Waterpas
 • Accuboormachine
 • Potlood of pen
 • Schroevendraaier
 • Kitspuit
 • Steeksleutel nr 22 of een waterpomptang
 • Vlinderboor 16 mm en 22 mm

Materialen die meegeleverd worden bij een schutting poort compleet

Materialen die standaard meegeleverd worden bij een poort compleet:

Materialen om bij te bestellen

Materialen die je bij kunt bestellen bij een poort compleet:

Stap 1: Bepalen waar de schutting poort en de betonpalen komen

Als eerste bepaal je waar de schutting poort en de betonpalen komen. Bepaal of je 1 of 2 palen wil gebruiken. Komt de schuttingdeur tegen een bestaande muur aan? Dan kun je de schuttingdeur aan deze muur bevestigen met een muurbalk en heb je aan 1 betonpaal voldoende.  Je kunt uiteraard ook de betonpaal tegen de muur aan plaatsen, houd er dan wel rekening mee dat de paal 75 cm de grond in gaat en dat je niet op fundering stuit.

Houd reken met de juiste maten voor het plaatsen van je paal.

 • Onze betonpalen zijn doorgaans 10 cm breed.
 • Bij elke schuttingdeur dien je rekening te houden met het kozijn van 9 cm. En minimaal 1 cm voor het stellen van de draadstangen.
 • De draadstang kan nog ongeveer 5 cm extra opvangen, hiermee ontstaat dan wel een ruimte/kier aan de draadstangzijde.

Voor een schuttingdeur van 90 cm heb je minimaal 100 cm ruimte nodig tot max. 105 cm.
Voor een schuttingdeur van 100 cm heb je minimaal 110 cm ruimte nodig tot max. 115 cm.


Voor een dubbele schuttingdeur reken je eveneens 9 cm voor het kozijn en minimaal 1 cm voor het stellen van de draadstangen.

Voor een dubbele schuttingdeur van 260 cm heb je minimaal 271 cm ruimte nodig. Door de draadstangen te stellen kan je een ruimte tot max 280 cm opvangen. Let er dan wel op dat hoe groter de ruimte is die je opvangt met de draadstang, hoe groter de ruimte/kier is tussen de deur en het kozijn.

Stap 2: Betonpalen zetten

Nu is het van belang dat je betonpalen gaat zetten voor de schuttingpoort.

Stap 1
Nu je weet waar de betonpaal moet komen te staan, kun je de betonnen palen plaatsen. Voor alle betonpaal geldt dat je een gat graaft van 30x30 centimeter. Dit gat moet ongeveer 75 centimeter zijn.

Stap 2: betonpaal loodrecht
Zorg dat de betonpaal loodrecht komt te staan met behulp van een waterpas.

Stap 3: Betonmortel storten
Stort de betonmortel rondom de betonpaal, water toevoegen is niet nodig. Vul het gat verder aan met aarde tot 10 cm onder het maaiveld en stamp het geheel aan. Let op: zorg ervoor dat de betonpaal zich niet verplaatst tijdens het aanstampen.

Stap 4:
Controleer of de betonpaal nog loodrecht staat én of deze nog op de juiste hoogte staat. Je kunt dit nu nog herstellen namelijk.

Stap 3: Hoogte kozijn bepalen

Belangrijk is dat het kozijn op de juiste hoogte wordt bevestigd. Het kozijn bestaat uit twee tot drie houten muurbalken. Aan elke zijde wordt een muurbalk bevestigd (hierna zijbalk genoemd). Voor de stevigheid raden we ook een muurbalk aan de bovenzijde aan (bovenbalk). Voor een goede bevestiging van de schuttingdeur is het belangrijk dat muurbalken op de juiste hoogte bevestigd worden. Bij een vlakke gelijke grond bevindt de zijbalk zich ongeveer 5 cm van de grond en valt de bovenbalk tussen de betonpalen of tussen de betonpaal en de muur.

Als de grond waarnaar toe de schuttingdeur open slaat hoger is, houd je de hoogste hoogte aan. Je legt de muurbalk tegen de betonpaal haaks richting het hoogste punt en zorgt dat deze waterpas ligt. Je tekent dan de bovenkant van de balk af op betonpaal of muur, dit is de hoogte van de onderkant van je kozijnbalk. Zo heeft de poort overal minstens 5 cm ruimte, ook als je deze volledig openzet.

Stap 4: Kozijn (zijkanten en boven) vastmaken

Nu je weet waar de zijbalken moeten komen, kun je deze bevestigen.

Je hebt drie opties:

 • Je hebt twee palen waarbij je er aan beide kanten bij kan
 • Je hebt een betonpaal tegen de muur
 • Je hebt een zijde muur en plaatst de zijbalk direct op de muur

Optie 1: Je hebt een 2 palen van waarvan je aan beide kanten bij kan

 1. Je kit met hi- tack kit de zijbalken vast op de betonpaal waar je dit al uitgemeten had.
 2. Als je hierna verder gaat bij een van de betonpalen bevestig je eerst het beugeltje van het L-beslag aan de schroef aan de buitenzijde van de betonpaal, zodat je straks verder kan met het bevestigen van het scherm.
 3. Je schroeft vier schroeven (140 x 6.0 mm) vanaf de buitenzijde paal richting en in de zijbalken. Elke betonpaal heeft voorgefabriceerde 4 gaten. Omdat je van de buitenzijde schroeft, krijg je geen schroefgaten in zicht in het kozijn.
 4. Bovenbalk vast schroeven boven op de zijbalken. Als er een vlakke ondergrond is, valt deze bovenbalk nog binnen de 2 betonpalen.

Optie 2: Je hebt een betonpaal tegen de muur

 1. Je slaat slagpluggen in de gaten van betonpaal die tegen de muur aan komt te staan en boort de gaten voor in de zijbalk.
 2. Je kit met hi- tack kit de zijbalken vast op de paal waar je dit al uitgemeten had.
 3. Als je hierna verder gaat bij een van de palen bevestig je eerst het beugeltje van het L-beslag aan de schroef aan de buitenzijde van de paal, zodat je straks verder kan met het bevestigen van het scherm.
 4. Je schroeft twee schroeven (140 x 6.0 mm) vanaf de buitenzijde paal richting en in de zijbalken bij de paal waar je van de buitenkant bij kunt. Je schroeft de andere 2 schroeven vanaf de zijbalk kant naar buiten richting de paal. Elke paal heeft 2 voorgefabriceerde gaten.
 5. Daarna kan je de bovenbalk vastschroeven op de zijbalken. Je schroeft de bovenbalk van boven vast met 1 schroef (100 x 10mm) in de zijbalk. Als er een vlakke ondergrond is, valt deze bovenbalk nog binnen de 2 betonpalen.

Optie 3: Je hebt een zijde muur en plaatst de zijbalk direct op de muur

 1. Je kit met hi- tack kit de zijbalken vast,  Een op de paal en een op de muur.
 2. Als je hierna verder gaat met een schutting plaatsen aan deze paal, bevestig dan eerst het beugeltje van het L-beslag aan de schroef aan de buitenzijde van de paal, zodat je straks verder kan met het bevestigen van het scherm.
 3. Aan de kant van de paal, schroef je 2 schroeven(140 x 6.0 mm) vanaf de buitenzijde paal richting en in de zijbalken in de voorgefabriceerde gaten. Aan de kant waar de zijbalk bevestigd is op muur gebruik je kozijnpluggen (140 x 10 mm) om de balk vast te zetten. Je boort deze gaten eerst voor. Drukt de plug erin en schroeft de twee schroeven erin.
 4. Daarna de bovenbalk vastschroeven boven op de zijbalken. Je schroeft de bovenbalk van boven vast met 1 schroef (100 x 10 mm) in de zijbalk. Als er een vlakke ondergrond is, valt deze bovenbalk nog binnen de betonpaal.

Als de ondergrond niet vlak is, kan het zijn dat de bovenbalk boven de palen uitsteekt, zodat je er onder door kan blijven lopen. Voor de stevigheid adviseren we wel een bovenbalk te plaatsen.

Let op bij een dubbele poort wordt de bovenbalk niet meegeleverd ivm de logistieke moeilijkheid.

Stap 5: Bevestig de draadstangen aan de draadogen

Nu is het tijd om de draadstang aan de draadogen vast te maken. Een draadstang is een ronde metalen staaf die is voorzien van schroefdraad. Deze wordt gebruikt om onderwerpen aan elkaar te verbinden of tegen elkaar aan te klemmen.

Draadstang schutting

Dit is een draadstang

Stap 1
Pak de draadstang en draai een moer los.

Stap 2
De draadogen zitten vast aan de poortdeur. Steek de draadstang door een draadoog.

Stap 3
Draai de moer daarna weer op het einde van de draadstang vast.

Stap 4
Herhaal dit voor alle draadogen.

Stap 6: Bevestig de bovenste plaatduimen op het kozijn

Nu het kozijn geplaatst is en de draadstangen bevestigd zijn, kan er een begin gemaakt worden met het ophangsysteem. Hiervoor is het erg belangrijk dat stap 3 goed doorlopen is. We gaan namelijk verder meten vanuit het kozijn. Om deze stap uit te voeren ben je plaatduimen nodig.

Een plaatduim is een houder voor hengen, die je aan de tuinpoort wilt monteren. De plaatduim bestaat uit een plaat met een duim. De plaat bevestig je aan de poort. De duim die aan de plaats vastzit staat rechtop en is de houder voor de heng. Het oog van een heng plaats je in de duim, waardoor er een scharnier ontstaat waaraan de poort opgehangen kan worden.

Stap 1
Je bepaalt welke kant de deur naar toe open slaat. Je plaatst de plaatduimen aan de achterzijde van de zijbalk. Dit is de kant waar de deur naar toe open slaat.

Stap 2
Je plaatst eerst de bovenste plaatduim:
Je meet 37.5 cm vanaf de bovenkant van de zijbalk, hier zet je een streep. De streep markeert de onderkant van de plaatduim.

Stap 3
Schroef de plaatduim vast met schroeven (50 x 4.0 mm).

Plaatduim

Dit is een plaatduim

Stap 7: Bevestig de overige plaatduimen op het kozijn

Nu de bovenste plaatduimen geplaatst zijn, kun je verder met de volgende plaatduimen.

Stap 1
Hou de deur in open stand, omdat je anders last hebt van de bovenbalk.

Stap 2
Hang de poortdeur op, door de bovenste draadstang aan de plaatduim te hangen.

Stap 3
Nu kun je aan de hand van de overige draadstangen bepalen waar de overige plaatduimen bevestigd moeten worden.

Stap 4
Teken de plaatduimen af

Stap 5
Schroef de plaatduim vast met schroeven (50 x 4.0 mm).

Stap 8: Poort stellen (steeksleutelruimte aan de kant van de klink)

Nu de poort hangt is het tijd om de poort te stellen. Soms kan het hout nog wat werken. Een tip is daarom om wat ruimte open te houden dus het kozijn en de deur. Een goede maat is om de breedte van een steeksleutel vrij te houden tussen de deur en het kozijn aan de klink zijde.

 1. Stel de draadstangen strakker of losser door de moeren met steeksleutel nummer 22 of een waterpomptang te verplaatsen en vast te draaien.
 2. Je kunt door middel van de draadstangen ook zorgen dat de poort recht hangt.

Situatie 1:
Draadstang 1 losser of draadstang 2 strakker/aandraaien.

Situatie 2: Draadstang 2 losser of draadstang 1 strakker/aandraaien

Situatie 2:
Draadstang 2 losser of draadstang 1 strakker/aandraaien

Draadstang schutting

Stap 9: Slot infrezen /slot monteren

Als het goed is, hangt je poort nu op alle punten vast (twee a drie punten per poort) en hangt hij waterpas. Als je poort hangt, is het tijd om het slot te monteren.

Voor het monteren van het slot, zul je ook onderdelen moeten voorboren en infrezen.

Stap 1
In de poort zit aan de zijkant een inkeping/sponning waar het slot in geplaatst kan worden.
Je houdt het slot aan de zijkant tegen de deur, op de plek waar het slot in de inkeping valt, en tekent de plek waar de cilinder en de krukstift van de klink komt af.

Stap 2
Je boort de gaten op de afgetekende plekken (vlinderboor 22 mm voor cilinder)

Stap 3
Je herhaalt stap 1 en 2 aan de andere kant op gelijke hoogte

Stap 4
Zorg dat de dagschoot de goede kant op staat (dagschoot kun je draaien d.m.v. indrukken knopje zijkant)

Stap 5
Plaats het slot in de inkeping en test of het slot past door de krukstift er door te steken.

Stap 6
Plaats vervolgens de cilinder met sleutel in de daarvoor gemaakte ruimte.

Stap 7
Steek daarna de cilinderschroef aan de kant van de inkeping in het slot. Dit is niet het onderste gat, maar die daarboven. Tip: schroef deze handmatig vast met een schroevendraaier.

Stap 8
Schroef het slot vast aan de zijkant, boven en onder de inkeping. De schroeven worden bevestigd in het bovenste en onderste schroefgat.

Stap 9
Plaats daarna de klink op de juiste plek en teken de schroefgaten boven en onder af, aan beide zijdes van de deur.

Stap 10
Verwijder de klink en boor de schroefgaten voor.

Stap 11
Plaats daarna de klink op de juiste plek en schroef deze vast.

Het bevestigen van het slot op loopdeur is nu klaar. Nu moet je nog ruimte creëren waar het slot in valt:

Stap 12
Je bepaalt waar het plaatje op kozijn/ andere deur moet komen en tekent dit af:

Dubbele poort: Plaatje valt over inkeping

 1. Je tekent schroefgaten af
 2. Boor de gaten voor in andere deur
 3. Je schroeft het plaatje vast

Enkele poort: Plaatje moet op het kozijn gemaakt worden

 1. Je tekent schroefgaten en ruimte voor dagschoot af,
 2. boor gaten voor de schroeven en de ruimte voor dagschoot (16 mm)
 3. Schroef vervolgens het plaatje vast

Stap 10: Poortstrip bevestigen ter voorkoming van doorslaan poort

Enkele poort: aluminium poortstrip bevestigen op het kozijn
De poortstrip dient als deurstopper, zo kan de deur niet doorslaan.

 • Bevestig de poortstrip middels schroeven verticaal op de achterzijde van de muurbalk, zo dat er een opstaande rand in beeld blijft, waar de deur tegenaan valt.
 • Verdeel de schroeven evenredig over de hele linie.

Dubbele poort: houten aanslaglat bevestigen op de vaste deur (niet op de loop deur)

 • Bevestig de houten aanslaglat verticaal voor de helft op de vaste deur.
 • Bevestig deze aan de achterzijde op de vaste deur middels schroeven, zo dat de loopdeur er tegen aan valt.
 • Verdeel de schroeven evenredig over de hele linie.

Stap 11 & 12 voor dubbele poorten: extra versteviging

Voor de stevigheid en het vastzetten van de poort, kun je bij een dubbele poort een staartgrendel en een grondgrendel bevestigen.

Stap 11: Staartgrendel bevestigen

Voor de stevigheid en te voorkomen dat bijvoorbeeld door de wind de poort open waait, kun je een staartgrendel aan de bovenzijde van de poort bevestigen.

Een staartgrendel bestaat uit een grendel en beugel waar het uiterste deel van de staartgrendel in schuift. Staartgrendel plaats je deels op de bovenbalk en deels op de (vaste) deur:

Stap 1
De bovenbalk is al al bevestigd, zie stap vier.

Stap 2
Sluit de poort en bepaal waar de grendel komt.

Stap 3
De grendel wordt verticaal geplaatst.

Stap 4
De staartgrendel steekt max. 5,5 cm uit, waarvan het uiterste deel in de beugel moet vallen. Er kan maximaal een ruimte van 4 cm tussen de poort en het kozijn zitten. Zit er meer ruimte tussen? Monteer dan eerst een houten blokje op bovenbalk monteren. Anders valt het pinnetje niet op de juiste plaats.

Stap 5
Je weet nu waar de beugel moet komen, plaats de beugel iets van de zijkant af, zodat de plank niet splijt.

Stap 6
Schroef de beugel met schroeven vast op de bovenbalk of het blok

Stap 7
Monteer het plaatje waar de staartgrendel aan vast zit op de poort middels zes schroeven.

Staartgrendel of grondgrendel voor stellen poort

Stap 12: Grondgrendel bevestigen

Voor de stevigheid en te voorkomen dat bijvoorbeeld door de wind de poort open of dicht waait, kun je een grondgrendel aan de onderzijde van de poort bevestigen.

Een grondgrendel bestaat uit 2 beugels en een grendel. De grondgrendel wordt verticaal geplaatst. Het onderste deel van de grondgrendel valt in een gat in de grond of in een betonnen poortstopper met gleuf. Vanuit hier meet je waar de grondgrendel op de poort bevestigd moet worden.

Stap 1
Sluit de poort en bepaal waar de grendel in de grond moet komen

Stap 2
Plaats de poortstopper of boor een gat in de grond

Stap 3
Als je de poort ook in open stand vast wil zetten, herhaal je stap 1 en 2 met een openstaande poort.

Stap 4
Laat de grendel in het gat vallen en maak dan de bovenste beugel vast met 2 schroeven. De grendel steekt ongeveer 5 a 10 cm boven de beugel uit.

Stap 5
Zet daarna de onderste beugel vast met 2 schroeven.

Stap 6
Houd ruimte tussen de beugel en de onderkant van de plank, zodat de plank niet splijt.

Stap 7
Zorg dat de als de hendel op de beugel leunt de grendel los van de grond is, zodat deze niet over de grond schuurt.

Stap 8
De grendel kan op de beugel leunen door de grendel een kwart slag te draaien, zodat het pinnetje op de beugel leunt en niet meer door het gat schuift.

Levering van schuttingpoorten

Wij verzorgen de levering van schuttingpoorten van Douglas, Nobifix, Red class Wood en Grenenhout. Deze kun je bestellen als:

 1. Schuttingpoort (enkel) met standaardbreedte 90/100/110/120/130/140/150
 2. Schuttingpoort (dubbel) met standaardbreedte 180/200/220/240/260/280/300
 3. Schuttingpoort op maat

Reken bij de plaatsing van de schuttingpoort altijd 10 centimeter extra ruimte voor het kozijn

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Ga naar de webshop

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen