Schutting beitsen: dit moet je weten?

Je wil een keer wat anders dan de standaard houten (kleur) schutting? Dan geef je de schutting toch een kleurtje? Groen, blauw maar ook zwart is tegenwoordig helemaal in. Vooral een hout beton schutting kan heel mooi worden wanneer je die beitst.

Beitsen of verven?

Er zit een groot verschil tussen beits en verf wat belangrijk is om te weten wanneer je een schutting wil kleuren. Ook het hout speelt een rol bij de keuze; beits of verf? Als je de schutting beter wil bescherming tegen de weersinvloeden dan is beitsen beter dan verven.

Verf ademt over het algemeen (heel) slecht waardoor vocht slecht kan ontsnappen uit het hout. Je krijgt dan ook sneller last van afbladderende verf of blaasjes in de verflaag. Beits trekt dieper in het hout, beschermt daarom beter maar laat het hout toch ademen. Het kan gekleurde beits zijn maar wanneer je de houtkleur toch mooi vindt en de structuur van het hout wil blijven zien, dan gebruik je een transparante beits.

Is zwart een kleur?

Voor ons is zwart gewoon een kleur al is het geen kleurtint zoals groen of geel. Maar kleur of geen kleur, zwart kan een mooi effect hebben op bijvoorbeeld een muur of een plafond. Op een schutting lijkt het ook heel fraai.

Dus waarom beits je de schutting niet zwart? Zwarte beits geeft een stijlvolle maar toch robuuste afwerking terwijl je de structuur van het hout goed blijft zien.

Welke (zwarte) beits?

Dat is afhankelijk van de kwaliteit van de de beits; er zijn beitsen die tot wel 12 jaar bescherming geven waardoor je niet zo vaak hoeft te herhalen. Want je moet het wel bijhouden net als bij gewone verf en kies voor een watergedragen beits. Die zijn tegenwoordig net zo goed als een beits op terpetinebasis.

Hoe breng je beits aan op een schutting?

Welk soort hout er aan de schutting zit, maakt niet uit, ze worden op dezelfde wijze behandeld. De voorbereiding is, zoals bij elke klus, belangrijk en moet goed gebeuren.

  • Maak de schutting goed schoon; vooral groene aanslag e.d. en zand.
  • Ruw het hout op door het te schuren met korrel 180.
  • Verwijder het stof grondig.
  • Breng de eerste laag beits aan
  • Breng de tweede laag aan nadat de eerste droog is.

Aandachtspunten bij het beitsen

  • Gebruik het juiste gereedschap voor watergedragen beitsen.
  • Het is niet verstandig in de volle zon te werken; niet voor jezelf maar ook voor de beits.
  • Beste periode om te beitsen: tussen april en oktober.
  • Werk altijd in de richting van de houtnerf, dus met de structuur mee van het hout.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Verwante informatie

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77