Verschil Douglas schutting en Grenen-hout schutting

Verschil Douglas schutting en Grenen-hout schutting

Ben je op zoek naar een schutting en wil je meer informatie over het hout waar de schermen van de schutting van gemaakt zijn? Je kunt kiezen uit diverse soorten hout. In dit blog leggen wij je uit wat het verschil is tussen douglas hout en grenen hout.

Het visuele verschil

Het eerste verschil tussen douglas hout en grenen hout zit in de uitstraling van het hout. Hieronder zie je twee foto’s die het verschil duidelijk maken tussen douglas hout en grenen hout.

Herkomst douglas hout

Herkomst van Grenen Hout

Grenen hout komt van de ‘grove den’ of pijnboom (Pinus Sylvestris). Dit is een pijnboom die in bijna heel Europa voorkomt. Uitzonderingen zijn Engeland/Ierland en de westkust van Frankrijk, evenals Zuid-Spanje en het zuiden van de Alpen.

In hooggebergten (hoger dan 1500 m) groeit de den tot ongeveer 2000 m hoogte. In de koudere streken van Europa (b.v. Scandinavië) groeit de grove den langzamer dan in andere streken. De grove den kan een hoogte bereiken van 25-30 m.

Herkomst van Douglas hout

Douglas hout komt van de douglasspar. Deze komt van oorsprong uit Noord-Amerika. In Europa is de douglasspar voornamelijk aangeplant voor het hout. Hier in Europa bereikt de douglasspar hoogtes tot 50 m. In Amerika kan hij een hoogte bereiken van 100 m.

Herkomst douglas hout

Structuur Grenen hout

De structuur van hout is van belang bij het al dan niet toepassen bij bepaalde constructies en of het te verduurzamen is door b.v. impregneren. Ook de verwerkbaarheid is belangrijk; is het eenvoudig te zagen enz.

Grenen hout heeft een lichte (soms geelachtig) kleur, heeft een matig fijne nerf en meestal een rechte draad. Grenen hout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Wel moet er rekening worden gehouden met het verschil tussen Noord-Europees en Midden-Europees grenen.

In Noord-Europa groeien de bomen langzamer en hebben daarom kleinere knoesten een dichtere structuur. Hierdoor neemt dit hout niet zo snel vocht op en werkt minder in vergelijking met Midden-Europees grenen. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen.

Structuur Douglas hout

Douglas hout heeft een geelbruine kleur die onder invloed van lucht en licht verkleurt naar oranjeachtig geelbruin. Na droging zal het hout vergrijzen. De nerf van het hout is (zeer) fijn en de draad is overwegend recht en hard.

Na het zagen is er en duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Omdat het hout harshoudend is kun je soms vettige vlekjes zien op het hout. Ook zie je dit terug in met hars gevulde holten. Na het drogen zal Douglas hout steeds harder worden.

Verwerkbaarheid Grenen hout

Grenen hout is goed te zagen, boren, frezen en te schuren. De Midden-Europese soorten kunnen een fijn vezelige oppervlak krijgen omdat deze niet zo langzaam groeien als Noord-Europees grenen. Spijkeren of schroeven hoeft geen problemen te geven, net als lijmen.

Verwerkbaarheid Douglas hout

Douglas hout is het beste machinaal te bewerken daar dit niet makkelijk is met handgereedschap. Spijkeren en schroeven dient voorzichtig te gebeuren daar het hout nog weleens wil spijten. Het beste kun je Douglas hout voorboren, in elk geval op de kanten. Droog Douglas hout laat zich goed behandelen met beits en verf. Ook douglas hout is geïmpregneerd te verkrijgen. Let erop dat Douglas hout grijs kan worden na verloop van tijd, dit voorkom je door het hout tijdig te bewerken.

Verwerkbaarheid hout schutting

Duurzaamheid Grenen en Douglas hout

De duurzaamheid van bomen is verdeeld over 5 klassen (1-5) waarbij onbehandeld hout in klasse 1, 25 jaar of langer goed blijft en in klasse 5, niet langer dan 5 jaar. Deze duurzaamheidsklassen zeggen iets over de mate waarin in de bomen bestand zijn tegen schimmels.

Het spinthout (buitenste laag van een boom) van Grenen en Douglas vallen beide onbehandeld in de duurzaamheidsklasse 5 en gaat niet lang mee wanneer het wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Het kernhout van beide soorten is redelijk duurzaam (klasse 3-4) en kan 15 jaar goed blijven.

Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.

Voordelen Grenen hout

  • Goed te impregneren
  • Makkelijk te bewerken
  • Lange levensduur mits geïmpregneerd

Voordelen Douglas hout

  • Sterker dan grenen
  • Goed machinaal bewerken
  • Onbehandeld een redelijke duurzaamheid

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Nico Bakker
Door

Nico Bakker

op 25 Feb 2022

Goedemiddag, wij zijn deze week wezen kijken naar de verschillende hout beton schuttingen in Geesbrug. Graag willen we dat er een inmeetservice plaats vindt voor een te plaatsen hout beton schutting. . Graag hoor ik van u een geschikte datum en tijdstip. M.v.g. N.J. Bakker

Reactie plaatsen