Hoe hoog mag een hout beton schutting zijn?
Als je overweegt om een hout beton schutting te plaatsen, is het verstandig om je eerst goed te informeren, voordat je aan de slag gaat. Is er bijvoorbeeld een maximale toegestane hoogte voor je hout beton schutting, mag een schutting voor je huis even hoog zijn als de omheining achter je woning en heb je een vergunning nodig voor een erfafscheiding?
Wil je niet voor verrassingen komen te staan, lees dan zeker even dit artikel door waarin we toelichten wat de richtlijnen zijn voor de hoogte van je schutting en wanneer je een vergunning nodig hebt.
Hoogte hout beton schutting achter het huis
Als je een afrastering bij je huis gaat plaatsen, mag je hem niet te hoog maken. Komt de omheining naast of achter je woning? Dan moet je er rekening mee houden dat deze hooguit twee meter hoog mag zijn. De afscheiding mag bovendien niet grenzen aan een publiekelijke gemeentegrens.
En komt de hout beton schutting aangrenzend aan de achtertuin van je buren, dan mogen er geen openingen of ramen in zitten in verband met de privacy. Verder is het goed om in gedachten te houden dat als de afscheiding precies op de erfgrens staat deze eigendom is van jou én je buren. En tot slot: voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte, zolang ze niet te dicht bij de erfgrens staan.
Hoogte hout beton schutting voor het huis
Ga je een schutting, hek of muur in je voortuin zetten, dan is de regel dat de afscheiding hoogstens een meter hoog mag zijn. De afrastering moet zich verder op minimaal een meter afstand bevinden van openbaar toegankelijk gebied. Als je de schutting voor je woning zet, mogen er wel openingen in zitten.
Ook in deze situatie geldt de maximale hoogte niet voor bomen en heggen op voorwaarde dat je de erfgrens respecteert. Je hebt strikt genomen geen toestemming van je buren nodig, maar het kan een slim idee zijn om ze toch eerst even van je plannen op de hoogte te brengen.
Wat als blijkt dat de hout beton schutting te hoog is?
Heb je een hout beton schutting en overschrijdt deze de maximale hoogte? Dan kan de gemeente maatregelen treffen. Ze beroepen zich daarbij op het bestemmingsplan of op artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Hierin staat dat je niet mag bouwen zonder omgevingsvergunning en omdat een hout beton schutting gezien wordt als een bouwwerk, valt je omheining hier ook onder.
Is je afrastering dus hoger dan toegestaan, dan dien je aan aanvullende voorwaarden te voldoen waarover we je hieronder meer vertellen.
Is een vergunning verplicht als je een hout beton schutting wilt plaatsen?
Een andere belangrijke vraag is of je een vergunning nodig hebt als je een omheining bij je huis neer wilt zetten. Hiervoor geldt het volgende: Je hoeft in principe geen bouwvergunning aan te vragen, omdat een schutting valt onder de noemer bouwwerk. Hou je je echter aan bepaalde voorschriften, dan mag je een erfafscheiding zonder vergunning installeren.
Zo las je bijvoorbeeld al dat je je aan de wettelijk toegestane hoogte dient te houden. Is je hek of haag tussen de een en twee meter hoog, dan is een vergunning niet nodig.
En wat zijn andere bepalingen om in de gaten te houden? De schutting moet een bepaalde functie hebben ten aanzien van het gebouw of het huis dat al op het erf aanwezig is. Een tuin die bij de woning hoort, voldoet hier vrijwel altijd aan.
Je hoeft dan ook geen vergunning aan te vragen. Daarnaast moet de omheining achter de voorgevelrooilijn staan. Dit is de lijn die in het verlengde van de voorgevel van je huis ligt.
Aandachtspunten
Er komt dus het een en ander kijken bij het plaatsen van een hek of een haag. De hoogte van je schutting speelt daarbij een essentiële rol. Is je erfafscheiding hoger dan twee meter, dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen. Hou niet alleen de toegestane hoogte van je schutting in de gaten, maar denk ook aan de andere voorwaarden, zoals de toegestane afstand tot het openbaar toegankelijk gebied.
Tot slot is het altijd een goed idee om vóór de installatie van je afrastering contact op te nemen met je gemeente. Het komt namelijk voor dat de regels in jouw gemeente anders zijn dan die in een andere plaats. En hier kun je beter van tevoren achterkomen als achteraf!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Erfgrenzen en het plaatsen van een schutting: dit moet je weten!
- Welke materialen heb je nodig om een schutting te plaatsen?
- Stormschade en schutting
Wil je dat wij je helpen?
Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.