Een flinke storm kan heel wat schade veroorzaken en al hebben we hier in Nederland gelukkig geen zware orkanen, een storm met windkracht tien komt toch een of twee keer per jaar voor. Hierbij ontstaat niet alleen schade in de natuur, maar ook aan huizen en in een tuin is het vaak de schutting die het moet ontgelden.
Stormen in Nederland
Zoals gezegd komen zware stormen met orkaankracht (windkracht 12) zelden voor in Nederland, maar tijdens de minder zware stormen zijn het de windstoten die de meeste schade veroorzaken. De meeste stormen ontwikkelen zich in het najaar en de winter, door de temperatuurverschillen in het noorden en het zuiden van Europa.
Toch zijn de zomerstormen vaak schadelijker, omdat de bomen volop in het blad staan en het is de periode dat veel mensen op vakantie zijn. Dat betekent veel schade op campings en dergelijke, maar ook thuis omdat bijvoorbeeld het tuinmeubilair buiten staat.
Schuttingen
Schuttingen en andere erfafscheidingen die veel privacy geven zijn hierdoor windvangers, omdat ze ook bedoeld zijn om de wind tegen te houden. Veel oude schuttingen zijn niet bestand tegen de zware windstoten tijdens een storm en begeven het. Dat geldt echter ook voor schuttingen van slechte kwaliteit of schuttingen waarvan de palen niet goed zijn verankerd. Ook de zogenoemde vlechtschermen of rietmatten kunnen meestal niet tegen deze zware windstoten met veel schade en rommel als gevolg.
Stormschade bij schutting voorkomen
Wanneer je wilt voorkomen dat jouw schutting omwaait, moet je de schutting elk jaar voor de herfst en na de winter controleren op beschadigingen en loszittende onderdelen.
Vooral de palen van houten schuttingen kunnen na verloop van een aantal jaren zijn aangetast en sneller afbreken. Door deze en andere slechte onderdelen op tijd te vervangen kun je stormschade voorkomen.
Herstellen of nieuwe schutting plaatsen?
Waait een schutting toch om tijdens een zware storm, dan zit er niets anders op de schutting te vervangen als herstel niet mogelijk is of de kosten daarvan niet opwegen tegen een plaatsen van een nieuwe schutting.
Misschien kun je zelf niet goed inschatten wat de kosten zijn of zie je het niet zitten het zelf te doen, weet dan dat wij je daarbij kunnen helpen. Vergeet niet dat stormschade vaak wel vergoed wordt door de opstalverzekering en vraag dat na bij jouw verzekeringsmaatschappij, want soms gelden er voorwaarden.
Als huurder van een woning met een door jou geplaatste schutting valt schade aan deze schutting meestal onder de inboedelverzekering. Dus kijk dit na in de voorwaarden van de verzekering en vergeet niet dat de buren ook kunnen claimen wanneer je de schutting samen hebt geplaatst.
Ga naar Schutting verzekerd na (storm) schade voor meer informatie.
Wat kunnen wij voor je doen bij stormschade aan de schutting
Wellicht dat je een deel of zelfs alles vergoed krijgt door de verzekering, dan kun dat geld gebruiken voor herstel of vervanging van de schutting. Hier kunnen wij jou bij helpen door:
- Desgewenst het plaatsen van een nieuwe schutting
- Samenwerking hovenier
- Indien gewenst verzorgen wij ook de totale bestrating in en rondom jouw tuin
Meetservice
Je kunt gebruikmaken van onze meetservice waarbij we tegen een kleine vergoeding de maten van jouw terrein en de te plaatsen schutting opnemen. Voor het opmeten van een schutting wordt gewerkt met standaardvakken en pasvakken. De kosten van deze meetservice krijg je terug wanneer je bij ons een schutting koopt.
Wat kunnen wij voor je doen?
Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:
- Schuttingpoorten
- Standaard hout-betonschutting
- Semi-luxe hout-betonschutting
- Luxe hout-betonschutting
- Douglas houtbetonschutting
- Betonschutting
- Lage tuinafscheidingen van beton
Wil je dat wij je helpen?
Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.
Of bel ons via: 0524 22 34 77