Welke materialen heb je nodig om een schutting plaatsen?

Welke materialen heb je nodig om een schutting plaatsen?

Kan je tuin wel een opfrisbeurt gebruiken en wil je om die reden zelf een hout beton schutting plaatsen? Dan ga je op zoek naar materialen voor een hout beton schutting en eventueel ook mankracht om dit te realiseren. Voor de aankoop van schuttingmateriaal doe je een beroep op het ruime assortiment van Zuidema Schuttingen.

Wij zijn dé schuttingspecialist van Nederland en hebben alles in huis voor een stevige en duurzame omheining. Wat heb je zoal nodig voor het plaatsen van een hout beton schutting en welke materialen zijn er te koop in onze webshop?

Type materialen schutting: hout of hout beton schutting?

Een schutting wordt vaak onderverdeeld in een gewone houten schutting of een hout beton schutting, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee schuttingen? Ga je voor een houten tuinscherm wat wordt vastgemaakt aan betonpalen, dan wordt dit ook wel een hout beton schutting genoemd.

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de stevigheid van beton. Een houten schutting inclusief hardhouten palen is een goedkopere optie en gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Dit type schutting is eveneens duurzaam, maar minder houdbaar dan een hout betonconstructie.

Schuttingscherm

Een schuttingscherm wat je bij ons aanschaft, is gemaakt van verschillende soorten hout. Daarnaast kies je ook uit diverse hoogtes, types en dichtheden.

Type hout

  • Red Class Wood is afkomstig uit Siberië en kenmerkt zich door een hoge dichtheid. Het hout is uiterst duurzaam en gaat jarenlang mee
  • Douglas hout komt uit Noordwest-Europa en heeft een hoge duurzaamheid en sterkte. Het wordt veel gebruikt in schuttingschermen
  • Grenen hout is een naaldhoutsoort en gemakkelijk te bewerken. Tegelijkertijd is het een stevige houtsoort en is het prima bestand tegen allerlei weerstypen.

Hoogte schuttingscherm bepalen

Je persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol in het bepalen van de schuttinghoogte. Een complete schutting stel je samen met behulp van onze slimme calculator. Natuurlijk kan je ook inspiratie opdoen voor je tuin door ons e-book te downloaden.

Schuttingscherm met 19, 21 of 23 planken

De dichtheid van de schutting wordt bepaald door het aantal planken op een schuttingscherm. Zuidema Schuttingen biedt de keuze uit schuttingschermen met 19, 21 of 23 planken. Hoe meer planken aanwezig zijn, hoe minder de schuine inkijk bij een schuttingscherm.

Welk type scherm?

In je zoektocht naar een schutting kies je uit recht of trellis scherm. Bij een recht schuttingscherm is er geen sprake van doorkijk, terwijl een trellis scherm open en dus doorzichtig is.

Type materialen schutting: hout of hout-betonschutting?

Afdekkappen voor schuttingschermen

Bij het plaatsen van schuttingschermen wordt er ook gebruik gemaakt van afdekkappen. Dit zijn speciaal gevormde kappen die in de lengterichting op schuttingschermen worden geplaatst. Zon, vuil en vocht dringen namelijk gemakkelijk door in de kopse kant van planken, zelfs na een intensieve behandeling.

Afdekkappen beschermen kopse kanten dus tegen wisselende weersomstandigheden.

Lees ook: wat is een afdekkap voor een schutting?

Betonnen palen

Betonnen palen zijn duurzaam en daarom uitermate geschikt voor houten schuttingen. Ze beschermen houten schuttingschermen ook nog eens tegen optrekkend vocht.

Kleur

Bij Zuidema Schuttingen kies je uit betonnen palen in de kleuren wit, grijs, antraciet en taupe.

Afwerking paal

De afwerking verschilt per betonnen paal. Je selecteert een gelijke, ronde of puntige afwerking.

Hoekpalen en eindpalen

Bouw je een schutting? Dan heb je stevige palen nodig. Op die manier zorg je voor een stevige constructie. Hoekpalen plaats je op het eind van een schutting. Ze hebben aan drie zijden een sponning. Eindpalen hebben slechts aan een zijde een sponning en dit is vooral voor de uitstraling belangrijk. Je hoeft dan namelijk niet tegen lelijke gaten aan te kijken.

Lees ook: betonpalen van een schutting bestellen?

Gat graven voor de betonpalen

Betonnen platen

Betonnen platen zijn nodig bij een hout-betonschutting. Ze zorgen voor een stevige onderconstructie.

Motief van de platen

Betonnen platen zijn razend populair en zijn er in verschillende motieven: egaal, baksteenpatroon, robuust Romeins of een granietlook.

Kleur van de betonplaten

Bij Zuidema Schuttingen kies je uit betonplaten in de kleuren wit, grijs, antraciet en taupe.

De schuttingpoort

De schuttingpoort mag natuurlijk niet ontbreken in een houten schutting of hout-betonschutting. Je kiest altijd uit verschillende opties.

Type hout

De schuttingpoort is gemaakt van Douglas hout, grenen hout of Nobifix hout. Qua kleur kies je uit wit/grijs, antraciet of taupe.

Dubbele of enkele poort

Een dubbele schuttingpoort is ideaal wanneer er behoefte is aan een brede doorgang. Gebruik je een poort niet iedere dag? Dan is de keuze voor een enkele poort snel gemaakt.

Hoogte poort

De hoogte van de poort is circa 1,95 á 2 meter.

Materialen schuttingspoort

Betonmortel

Betonmortel wordt gebruikt om palen vast te zetten. Op die manier worden palen stevig met beton verankerd in de tuin.

L-beslag

L-beslag heb je nodig om schermen vast te zetten. Dit doe je met houtschroeven voor een stevige bevestiging.

Schroeven

Bij een schutting plaatsen zijn goede schroeven vanzelfsprekend onmisbaar. Kies altijd voor speciale schuttingschroeven omdat die perfect van pas komen bij het plaatsen van schuttingschermen.

Welke materialen ben je nodig om de schutting te plaatsen

Bij het plaatsen van schuttingschermen is goed gereedschap belangrijk. We zetten de belangrijkste hulpmiddelen voor je op een rij:

  • Waterpas: een hulpmiddel om hoogteverschillen te voorkomen.
  • Touw: je spant een touw van de eerste paal naar de laatste paal zodat een schutting recht komt te staan.
  • Grondboor: hiermee maak je gaten voor de schuttingpalen.
  • Hamer: onmisbaar om palen de gewenste diepte in te slaan.
  • Boormachine: voor het vastschroeven van de verschillende onderdelen.
  • Zaag: handig voor het op maat zagen van planken.
  • Piketpaaltjes: noodzakelijk om het eerdergenoemde touw te spannen.

Start met een tekening

Heb je plannen om een schutting in je tuin te plaatsen? Dan is het fijn om te weten hoeveel je van alle materialen nodig hebt. Daarom start je altijd met een tekening. Het bespaart je tijd, moeite en geld. Een goede bouwtekening voorziet je namelijk van alle afmetingen en hoogtes en dus weet je precies wat er nodig is om deze klus te doen klaren. Kortom: sprokkel de benodigde materialen voor een schutting bij elkaar in onze webshop en ga enthousiast aan de slag.

Bestel materialen voor een schutting met hulp van Zuidema Schuttingen

Ga je voor een compleet nieuwe houten schutting of een hout-betonschutting? Alle materialen voor een schutting bestel je natuurlijk in onze webshop. Daarnaast hebben we ook allerlei tips op de website staan die je helpen bij het monteren van houten schuttingschermen in je tuin. Doe er je voordeel mee!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen