Onderhoud schutting door de seizoenen heen

Onderhoud schutting door de seizoenen heen

Onderhoud aan een schutting is echt nodig. Net als alle andere dingen die ook onderhoud nodig hebben om lang goed én mooi te blijven. Goed behandelde en onderhouden schuttingen gaan jaren langer mee.

Onderhoud is ook controle

Onderhoud begint altijd met een controle vooraf. De meeste mensen doen dit na de winter wanneer de dagen weer langer worden. Het kan echter geen kwaad om de schutting ook in de winter te controleren. Hoe staat je schutting erbij.

  • Zijn er onderdelen die moeten worden vervangen? B.v. hang- en sluitwerk schuttingdeur of schroeven.
  • Zit er groene aanslag op de schutting
  • Controleer vooral die delen die vlak boven of in de grond zitten. Vooral houten palen in de grond kunnen slecht tegen een constante vochtige grond.
  • Staat de schutting of deel ervan scheef?

Door regelmatige controle kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Welk onderhoud aan een schutting en wanneer?

Welk onderhoud moet je aan de schutting geven in welk seizoen?

Voorjaar

Het meeste onderhoud in een tuin wordt in het voorjaar gedaan. Alles wordt weer piekfijn in orde gebracht zodat de hele zomer kan worden genoten van een mooie tuin. Dat geldt ook voor een schutting.

  • Groene aanslag verwijderen
  • Schutting beschermen door deze te beitsen, in te oliën of te verven. Ook betonnen schuttingen en onderdelen kun je beschermen tegen de weersomstandigheden.
  • Vervangen van bevestigingsmaterialen
  • Vervangen van (bijna) gebroken palen of palen die rotting laten zien
  • Weer recht zetten van de schutting

Schutting onderhoud voorjaar

Zomer

In de zomer hoeft er nagenoeg geen onderhoud worden gepleegd wanneer alles in het voorjaar goed is gedaan. Blijf echter altijd controleren zodat je op tijd kunt ingrijpen. Wanneer je b.v. toch een verrotte paal over het hoofd hebt gezien.

Deze kun je dan al vervangen. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat de schutting bij de eerste najaarsstorm (deels) wordt omgeblazen.

Najaar

In het najaar wordt een tuin altijd ‘winterklaar’ gemaakt. Alles wat niet meer wordt gebruikt wordt netjes opgeruimd enz. Daarnaast zijn er allerlei andere klusjes zodat de tuin er na de winter niet geheel verwilderd uitziet. De schutting moet je natuurlijk ook weer controleren op (mogelijke) gebreken.

Deze kun je dan nog voor de winter verhelpen. Heb je het vermoeden dat de bescherming van de houten en/of betonnen onderdelen niet meer voldoende is, dan heb je nu nog tijd om er iets aan te doen.

Wintermaanden

In de winter zul je niet zoveel hoeven doen. Niet anders dan af en toe de schutting controleren. Je hebt immers al het noodzakelijke onderhoud al uitgevoerd?

Wat doet het weer met de schutting?

Alle dingen in de tuin zijn gevoelig voor het weer in ons land. Langdurige natte perioden hebben vooral een slechte invloed op houten schuttingen. De kans op houtrot is dan groot.

Daarnaast zie je in natte perioden, groene aanslag verschijnen op de donkere plekken in de tuin. Te veel zon is ook niet altijd goed voor een schutting maar in ieder geval minder schadelijk. Een onbehandelde schutting zal door de zon (ultraviolette straling) sneller verkleuren. Al doet het dat al zonder dat er direct zonlicht op valt.

Schutting onderhoud winter

Onderhoud van houten en betonnen schuttingonderdelen

Wanneer je een houten schutting zoveel mogelijk zijn natuurlijke uitstraling wil laten houden kun je deze behandelen met een beits of een olie. Olie wordt vooral gebruikt voor hardhouten schuttingen. Betonnen onderdelen of een geheel betonnen schutting kun je beschermen met een speciale coating.

Onderhoud Grenen en Douglas houten schutting

Grenen en Douglashout verschilt nogal van structuur en kleur. Grenen heeft een matig fijne nerf en over het algemeen een lichtgele kleur. Douglas heeft een (zeer) fijne nerf en heeft een geelbruine kleur. Beide soorten vergrijzen na verloop van tijd.

Douglas hout zal na verloop van tijd steeds harder worden. Wil je de kleuren en structuur van het hout beschermen en langdurig behouden, zul je het hout moeten behandelen. Dat kan het beste met een beits, al dan niet gekleurd.

Alle onderhoud schutting op een rij:

  • Controleer regelmatig de hele schutting met al zijn onderdelen, inclusief de eventuele betonnen funderingen.
  • Structuur en kleur zachthouten schutting: behandelen met speciale beits (1 keer per 3 tot 5 jaar). Gebruik kwalitatief goede beits waardoor je zeker weet dat het hout goed beschermd wordt. Schutting vooraf schoonmaken en goed laten drogen. Daarna licht schuren opnieuw beitsen. Onbehandeld, nieuw hout vooraf ook ontvetten.
  • Structuur en kleur hardhouten schutting: behandelen met speciale olie (minimaal 1 keer per jaar). Ook hier geldt dat er goede olie moet worden gebruikt. Schutting vooraf schoonmaken en goed laten drogen. De eerste keer kunnen meerdere behandelingen nodig zijn omdat de olie diep in het hout trekt.
  • Betonnen schutting en onderdelen: behandelen met speciale coating (1 á 2 keer per jaar).
  • Groene aanslag: indien nodig schoonmaken met een borstel en water. Geen hogedrukreiniger gebruiken; beschadigt de structuur het hout.
  • Hang- en sluitwerk en bevestigingen: regelmatig controleren; rvs-schroeven of spijkers gebruiken.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen