Checklist schutting plaatsen
Een checklist voor het plaatsen van een schutting kan handig zijn. Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe schutting in de tuin wilt (laten) plaatsen. Komt daar echt zoveel bij kijken? Wanneer je daar even over nadenkt zul je erachter komen dat er wel degelijk een aantal zaken zijn waarover je moet nadenken….
- Overleg met de buren
- Soort schutting en materiaal
- Meer of minder inkijk in de tuin (van jou en in die van de buren)
- Hoogte schutting
- Licht in de tuin
- Stijl tuin
- Regelgeving
Check de buren
Veel mensen hebben directe buren. Dat wil zeggen dat de tuinen waarschijnlijk ook direct aan elkaar grenzen. Er zal dan waarschijnlijk ook een erfafscheiding zijn in wat voor vorm dan ook. Dit kunnen wat struiken zijn, een haag of (heel soms) helemaal niets. Er kan natuurlijk ook al een schutting staan die volgens jou eigenlijk aan vervanging toe is.
Of jij wilt gewoon iets anders, iets mooiers met meer uitstraling en meer onderhoudsarm. Hoe dan ook, wanneer je een nieuwe schutting wilt plaatsen, zul je in overleg moeten met de buren. Tenminste wanneer je de schutting op de erfgrens wilt zetten.
De exact regels met betrekking tot een erfafscheiding wordt in een ander artikel besproken. Aan het eind van dit artikel is hierover ook nog iets vermeld met een verwijzing naar dat artikel. Vraag jouw buren wat zij vinden van het idee van een nieuwe schutting. Meestal hoeft het geen probleem te zijn en zullen ze bereid zijn mee te betalen.
Vinden zij het niet nodig, omdat volgens hen de oude schutting nog prima is, zul je een andere oplossing moeten zoeken. Misschien hebben ze er niet veel geld voor over, om wat voor reden dan ook. Je zult dan misschien een groter deel kunnen betalen om ze over de streep te trekken.
Buren geen probleem, dan het materiaal
Zijn de buren het met je eens, komt de vraag van welk materiaal je de schutting wilt maken. Er is tegenwoordig keuze genoeg, van hout, kunststof tot metalen afscheidingen, met daar middenin een betonnen schutting.
Houten schutting
Voordelen: goedkoop, makkelijk te plaatsen, natuurlijke uitstraling; structuren kunnen mooi zichtbaar blijven wanneer het hout wordt behandeld met een beits of olie (hardhout). Nadelen: korte levensduur, onderhoud noodzakelijk Houtsoorten Grenen en Douglashout. Grenen heeft een minder levendige structuur dan Douglashout. Douglas hout heeft een meer geel/bruine kleur en mooie structuur.
Hout beton schutting
Een hout beton schutting bestaan uit een betonnen fundering en betonnen staanders met daartussen een houten schuttingdeel. Voordelen: lange levensduur verschillende onderdelen, stevige fundering, weinig onderhoud. Nadelen: duurder dan hout, minder makkelijk te plaatsen.
Betonnen schutting
Een betonnen schutting bestaat in zijn geheel uit betonnen elementen; fundering, staanders en schuttingdeel. Voordelen: keuze uit vele soorten en kleuren, lange levensduur van alle onderdelen, stevige fundering, minimaal onderhoud. Nadelen: duurder dan een hout-beton schutting.
Meer of minder inkijk in de tuin
Wanneer je een houten schutting plaatst kun je kiezen voor verschillende ‘plankdichtheden’; hoeveel ruimte zit er tussen de planken. Hoe meer ruimte ertussen zit makkelijker je tussen de planken door naar de andere kant kunt kijken. Wil je echt privacy in de tuin, kies je voor een 21-planks schutting of voor een betonnen schutting.
Ook plaats je dan geen open elementen als een gaas- of trelliescherm. Deze schermen kunnen natuurlijk wel worden opgenomen wanneer je er b.v. een klimop tegenaan laat groeien die op den duur ook de doorkijk belemmert.
Licht in de tuin
Vooral in kleinere tuinen kan een schutting het licht (te veel) wegnemen. Hierdoor wordt de tuin donker en daar kunnen sommige planten en struiken niet tegen.
Hoogte van de schutting
Je zult samen met de buren moeten bepalen hoe hoog de schutting wordt. Deze mag echter maximaal 2 meter worden, tenzij anders bepaald door de gemeente. Je kunt ook besluiten om verschillende hoogtes te gebruiken. B.v. dichter bij de woning de maximale hoogte en deze achterin de tuin laten aflopen.
Aansluiten bij de stijl van de tuin en de woning
Smaken verschillen natuurlijk. Je kunt een bepaalde schutting heel mooi vinden, maar wanneer deze in het geheel niet past bij de tuin of de woning zal het een onrustig beeld geven. In een mooie landelijke tuin kan een geheel betonnen schutting het landelijke gevoel geheel wegnemen.
Misschien dan beter kiezen voor hout beton of houten schutting. Toch kunnen bepaalde combinaties toch een mooi geheel vormen. Bij betonnen schuttingen kun je kiezen uit meerdere structuren en kleuren. Kijk of je hier iets tussen vindt wat misschien toch goed bij de landelijke uitstraling past.
De schutting en Regelgeving
Een schutting is meestal een erfafscheiding en staat dan ook vaak op de erfgrens. Daarom zijn er ook regels opgenomen in het burgerlijk wetboek. Zo mag een erfafscheiding b.v. niet hoger dan 2 meter zijn aan de achterkant van de woning.
Aan de voorkant maximaal 1 meter. Het is belangrijk dat je vooraf weet wat de regels zijn om problemen achteraf te voorkomen. Lees hiervoor het artikel ‘De schutting en regelgeving’.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wil je dat wij je helpen?
Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.
Of bel ons via: 0524 22 34 77