Welke schutting gaat het langst mee, of wat is de levensduur van een schutting?

Heb je je wel eens afgevraagd hoelang een schutting meegaat? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Vooral door mensen die nog nooit een schutting hebben gehad. We zetten hieronder de verschillende soorten schuttingen op een rijtje.

Waarom een schutting?

Je wilt nu eindelijk wel eens af van het snoeien van de coniferen, die op de erfscheiding staan. Ze zijn niet mooi meer, want onderaan worden ze kaal, en geven te veel schaduw.
Ga naar: Betonschuttinglevensduur schutting coniferen
Dan is een schutting een goed alternatief. Je overlegt dit natuurlijk wel met de buren. Want je zult het samen moeten doen, als de coniferen tenminste op de erfscheiding staan. Want dan is de erfafscheiding (haag, hek, schutting) van beide buren. Iets om over na te denken.Lees voor meer informatie Schutting, erfscheiding en erfgrenzen.
Wanneer je samen besluit een schutting te plaatsen, rijst de vraag wat voor schutting? Er zijn vele mogelijkheden waar je uit moet kiezen. Daarom zou je eerst iets moeten weten over de verschillende soorten schuttingen.

Levensduur schutting belangrijk

levensduur schutting oude schutting
De levensduur van een schutting is natuurlijk belangrijk. Je wilt geen schutting die na een paar jaar al lelijk wordt of zelfs begint te rotten. Alleen natuurlijke materialen kunnen gaat rotten, dus hout of ander plantaardig materiaal. Hout kun je zo behandelen zodat het langer meegaat, maar het is wel extra onderhoud. En daar zit je niet op te wachten, want dan kun je net zo goed elk jaar de coniferen snoeien.
Er is echter ook hout dat al een bepaalde behandeling heeft ondergaan, en daardoor een langere levensduur heeft. Dan hebben het bijvoorbeeld over geïmpregneerd hout.

Duurzame schutting

Wat is een duurzame schutting? Een schutting die twintig jaar goed blijft, hoeft niet direct een duurzame schutting te zijn. Want duurzaamheid wil zeggen, hoeveel impact heeft de productie van de schutting, op het milieu en het klimaat. Een schutting van tropisch hardhout gaat lang mee, maar dit hout komt wel uit de oerwouden die we hard nodig zijn voor ons eigen klimaat.
Het moet dus verantwoord zijn geproduceerd. Dat betekent dat het hout een bepaald keurmerk moet hebben, anders ben je verkeerd bezig. Zo zijn er andere materialen, die gebruikt worden als schuttingmateriaal, en minder duurzaam zijn. Daar moet je dus ook over nadenken.

Houten schutting

levensduur houten schutting
De levensduur van een compleet van hout gemaakte schutting is afhankelijk van de houtsoort:
  • Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar
  • Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar
  • Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar
Sommige houten schuttingen kun je behandelen met een beits of speciale verf. Dit betekent wel dat je regelmatig moet beitsen. De productie van beits en verf heeft ook invloed op de totale duurzaamheid van de schutting. De kwetsbaarste onderdelen van een houten schutting zijn de palen. Deze staan tenslotte in de grond en worden voortdurend nat.
Sommige mensen behandelen de palen met bijvoorbeeld carboleum of zelfs koolteer. Dat is echter milieuvervuilend, vooral om dat het in aanraking komt met de bodem. Niet duurzaam dus.
Een vlechtschermen schutting is ook een populair goedkoop alternatief. Maar vlechtschermen gaan maar een paar jaar mee, wanneer je pech hebt. En dan moet je ze vervangen wat uiteindelijk weer meer kost dan een normale houten schutting.

Bamboe schutting

levensduur bamboe schutting
Bamboe gebruikt men voor veel toepassingen, ook voor schuttingschermen. Bamboe moet eveneens geïmpregneerd zijn voor een langere levensduur. Die levensduur kan men verlengen door de bamboe te behandelen met een speciale beits. De bamboe schuttingdelen kunnen dan 15 tot 20 jaar meegaan. Bamboe is echter moeilijker te verwerken dan hout.

Kunststof schutting en composiet

Kunststoffen schuttingen zijn op zich duurzaam, mits ze gemaakt zijn van gerecyclede kunststoffen. Ze hebben bijna geen onderhoud nodig maar zijn wel gevoelig voor beschadigingen en kunnen verkleuren. Kunststoffen schuttingen kunnen wel 20 jaar meegaan. Composiet schuttingen zijn gemaakt van houtvezels vermengt met een speciale epoxihars. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor volledig kunststoffen schuttingen.

Metalen schuttingen

metalen schutting levensduur
Tegenwoordig kun je zelfs schuttingen krijgen van metaal. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, net als wanneer je kiest voor een kunststoffen schutting. De meesten zijn gemaakt van aluminium onderdelen waardoor ze langer meegaan dan houten onderdelen.

Hout-betonschutting

levensduur hout-betonschutting
Wil je een natuurlijke uitstraling, dan kies je voor een hout-beton schutting die, afhankelijk van de houtsoort, tot 25 tot 30 jaar mee kan gaan. De houten onderdelen of schuttingschermen komen nooit in contact met de grond omdat ze boven op een betonnen plaat staan. Het geheel is tussen betonnen palen geplaatst waardoor je geen zorgen hoeft te hebben over eventuele verrotte palen. Je hebt keuze uit verschillende houtsoorten, en meerdere designs en kleuren van de betonnen onderdelen.
Ga naar: hout-betonschutting

Betonschutting

levensduur betonschutting
Bij een betonschutting zijn de houten schermen vervangen door betonnen platen. Een geheel betonnen schutting gaat veel langer mee dan een houten (beton)schutting. Je hebt heel veel keuze uit verschillende soorten stijlen, designs en kleuren. Combinaties hiervan kunnen een mooi effect geven.
Ga naar: Betonschutting

Conclusie levensduur schutting

Houten schuttingen van mindere kwaliteit hout, gaan het minst lang mee. De levensduur van deze schuttingen ligt onder de 10 jaar. Vooral de houten palen zijn gevoelig voor vocht en schimmels.
Deels houten schuttingen, zoals hout-beton, gaan 15 tot 30 jaar mee, afhankelijk van het soort hout. Betonnen schuttingen gaan het langst mee, net als composiet schuttingen. Deze laatste zijn wel duurder.

Heb je meer vragen over de levensduur van schuttingen?

Bekijk alle mogelijkheden eens goed en als je nog vragen hebt, kun je die gewoon stellen. Ook rechtstreeks via de WhatsApp knop hier op het scherm.

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.


Of bel ons via: 0524 22 34 77