Inkijk in je tuin verhelpen? - Dit zijn de beste ideeën!

Inkijk in je tuin verhelpen? - Dit zijn de beste ideeën!

Meer privacy in je tuin creëren? Op deze manier zul je meer van jouw stukje grond genieten. Het voorkomen van inkijk in de tuin kost soms geduld, wat geld en creativiteit. Bovendien moet de optie die je kiest om je privacy te vergroten passen bij je tuin en je wensen. Heb je wat inspiratie nodig? Wij helpen je op weg!

Inkijk in de tuin: waarom vervelend?

Inkijk in je tuin belemmert in zekere zin je vrijheid. Je voelt je misschien minder comfortabel om in de zomer te zonnen of om je kinderen buiten te laten spelen. Zelfs als je een goede band hebt met je buren, vind je het wellicht niet fijn om constant in het zicht te zitten.

Soorten inkijk

Inkijk kan van alle kanten komen, zeker in de stad. De inkijk kan van een hoog gebouw komen dat in je omgeving staat of van je achterburen die vanuit hun slaapkamerraam direct in je tuin kijken. Daarnaast kunnen je naaste buren vanuit hun tuin of hun raam in jouw tuin kijken en, als je tuin aan de straatkant grenst, heb je inkijk van voorbijgangers.

Het belang van privacy voor jou, je partner en je gezin

Na een lange werkweek heb je er ongetwijfeld behoefte aan lekker in je tuin te relaxen, vooral in de zomer. Daarnaast is de tuin een veilige plek voor je kinderen om in te spelen. Het is dan ook belangrijk voor je woongeluk dat jij, je partner en je gezin privacy hebben in de tuin.

Inkijk van naaste buren

Heb je inkijk van je naaste buren en overweeg je een omheining te plaatsen? Het beste overleg je dit met ze. Dit zal niet enkel de goede wederzijdse band behouden of zelfs versterken, maar op deze manier kunnen jullie ook een oplossing vinden waar jullie beiden blij mee zijn. Wie weet willen je buren zelfs meebetalen aan een mooie afscheiding van jullie tuinen.

Inkijk in je tuin verhelpen? - Dit zijn de beste ideeën!

Wat kun je doen om inkijk te verminderen?

Ben je ervan overtuigd dat jij wel wat meer privacy kunt gebruiken in je tuin? Wij zetten de beste opties en hun voor- en nadelen voor je op een rij.

Haag planten

De wintergroene haag brengt extra groen in je tuin, waardoor het de uitstraling van je stukje grond naar het volgende niveau brengt. Wel heb je er groene vingers voor nodig, want je zult de haag zo nu en dan moeten snoeien. Hou er ook rekening mee dat een haag een stuk dikker is dan een hout beton schutting, waardoor een kleine tuin nog kleiner gaat lijken.

Hout beton schutting plaatsen

De hout beton schutting geeft je optimale privacy. Daarnaast houdt het jonge kinderen en huisdieren in de tuin. Het biedt dus op meerdere manieren een veilig gevoel voor ouders. Een hout beton schutting neemt minder ruimte in dan een haag en het vraagt om minimaal onderhoud. Het verschil zit in de prijs.

Wens je optimale privacy? Ga dan voor minimale doorkijk. Dit is afhankelijk van het type houtscherm dat je kiest. Bij een 19-planks scherm zitten de houtlamellen minder dicht op elkaar dan bij een 21-planks scherm. Hierdoor is doorkijk mogelijk wanneer iemand vlak bij de schutting staat. 21-planks of 23-planks schermen bieden optimale privacy.

Uiteraard speelt de hoogte van de hout beton schutting ook een rol. Hoe hoger, hoe meer privacy. Houd er wel rekening mee dat er regels gelden voor de hoogte van je schutting.

Grote bomen planten

Het planten van grote bomen is een goede manier om inkijk van bovenaf te verminderen. Hebben de achterburen of je naaste buren zicht op jouw tuin vanuit hun eerste of tweede verdieping? Met grote bomen los je dit op. Het voordeel van bomen is dat ze een prachtige aanwinst zijn voor iedere tuin. Ze dragen niet enkel bij tot je privacy, maar ook tot de esthetiek van je tuin. Bomen vragen wel om onderhoud en ze nemen veel ruimte in. Hou er tevens rekening mee dat je ze niet te dicht bij de erfgrens van je buren mag plaatsen.

Steenkorven plaatsen

Steenkorven zijn een unieke manier om privacy te creëren. Ze dragen bij tot een stoere look van je tuin. Gebruik ze als erfgrens of als afbakening van je zithoek. Je kunt stenen in de korven doen, maar boomschors of grind werkt ook, zolang het gaaspaneel fijn genoeg is. Het nadeel van steenkorven is dat ze vrij prijzig zijn, afhankelijk van het type steen. Daarnaast zijn ze zwaar. Een stevig fundament is dan ook een must.

Tuinhuis of overkapping plaatsen

Een tuinhuis of overkapping biedt niet enkel gedeeltelijke bescherming tegen inkijk van de zijkanten of achterkant van je tuin, maar ook tegen inkijk van bovenaf. Een overkapping is bovendien een fijne plaats om een zithoek onder de creëren.

Ga voor een mooie pergola met begroeiing of kies voor een zithoek met een waterdichte overkapping, zodat je ook buiten kunt zitten als het regent. Het nadeel van een tuinhuis of overkapping is dat het, afhankelijk van het type, aardig wat geld kan kosten. Bovendien neemt het veel ruimte in.

Conclusie

Privacy in je tuin is belangrijk en er zijn veel manieren om het te creëren. De belangrijkste factoren die meespelen in je keuze zijn de grootte van je tuin, je budget en je persoonlijke voorkeur. Overleg met je naaste buren is aan te raden. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend!

Wat kunnen wij verder voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen