Douglas hout verkleurt of wordt grijs: klopt dit?

Douglas hout verkleurt of wordt grijs: klopt dit?

Wil je een nieuwe schutting in je tuin en gaat je voorkeur uit naar een hout beton schutting van Douglas hout? Wees je ervan bewust dat Douglas hout op de lange termijn verkleurt of grijs wordt. Hoe komt dit, wat kan je doen om dit tegen te gaan en zijn er ook alternatieve houten schuttingen beschikbaar? Zuidema Schuttingen vertelt je er meer over.

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noordwest-Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Vanwege de gunstige eigenschappen is het voor allerlei doeleinden inzetbaar en dus kom je deze houtsoort ook tegen in houten schuttingen. Wij bieden je de keuze uit meerdere Douglas hout-betonschuttingen.

Verkleurt Douglas hout in de loop van de tijd?

Douglas heeft van zichzelf een warme rode kleur, maar onder invloed van wind, zon en regen vergrijst het razendsnel. Dit betekent dat de warme uitstraling van het hout verloren gaat. Onbehandeld gaat Douglas hout in ons klimaat ongeveer 15 jaar mee. Wil je er langer van genieten? Dan is een effectieve behandeling noodzakelijk.

Wat kan je doen om verkleuring van Douglas hout tegen te gaan?

Wil je dolgraag een hout beton schutting met houten Douglas schermen in je tuin? Dan raden wij aan om het hout te behandelen om op die verkleuring tegen te gaan. Er zijn twee mogelijkheden:

onderhoud douglas schutting beitsen

Behandelen met beits

Is het Douglas hout nog niet behandeld? Kies dan voor beits. Dit beschermt deze houtsoort beter dan olie en ook de warme kleur blijft behouden. Daarnaast behoed je met beits hout ook tegen vocht, schimmel, houtrot, groene aanslag en alg.

Ontgrijzen met ontgrijzer

Wil je vergrijsd hout behandelen? Dan moet je deze grijze kleur eerst verwijderen met behulp van een ontgrijzer. Binnen een kort tijdsbestek ziet het Douglas hout er weer als vanouds uit. Wil je dat de warme kleur behouden blijft? Dan kan je na het ontgrijzen het Douglas hout voorzien van een beitslaag.

Waarom is dit belangrijk wanneer je een nieuwe hout beton schutting koopt? Ontdek ook onze andere houtsoorten!

Je koopt een schutting mede op basis van kleur en dus is het belangrijk om te weten dat Douglas hout snel verkleurt. Vooral onbehandeld Douglas hout vergrijst snel en moet je daarom in de beits zetten. Zuidema Schuttingen heeft ook een aantal alternatieven. We zetten ze voor je op een rij:

  1. Red class Wood: deze houtsoort wordt gezien als een duurzaam alternatief voor Douglas hout.
  2. Nobifix: dit is een duurzame houten schutting die de eigenschappen en kenmerken van een hardhout schutting bevat.
  3. Grenen: dit is de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland en Vlaanderen.

Vind de juiste hout beton schutting bij Zuidema Schuttingen

Is jouw tuin toe aan een upgrade en gaat je voorkeur uit naar een Douglas hout beton schutting? Let er dan op dat Douglas hout verkleurt of grijs wordt naarmate de tijd vordert. Daarom is het verstandig om onbehandeld Douglas hout te beitsen of te ontgrijzen. Inmiddels weet je ook dat er alternatieven zijn voor een Douglas houten schutting. Heb je hulp of advies nodig? We helpen je graag op weg!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen