Tips voor een nieuwe schutting in uw tuin

Tips voor een nieuwe schutting in uw tuin

Wil je een nieuwe hout beton schutting laten plaatsen? De juiste hout beton schutting kiezen is nog niet zo eenvoudig. Het moet je voldoende bescherming en privacy bieden. Tegelijkertijd wil het oog ook wat. Het uiterlijk van de hout beton schutting heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling van je tuin. Hoe kies je nu de perfecte hout beton schutting?

Keuzestress? wij geven advies!

Heb jij te maken met keuzestress tijdens je zoektocht naar de perfecte hout beton schutting? Geen zorgen. Wij helpen je graag verder. Wij hebben zeven adviezen voor je op een rij gezet. In dit blog komen alle belangrijke punten ter overweging aan bod. Denk aan de levensduur, de uitstraling en de kosten van de hout beton schutting.

Tip 1: denk na over het materiaal

De eerste stap bij het kiezen van een hout beton schuttingis bepalen welk materiaal je wenst.

Hout is een zeer populaire optie vanwege zijn natuurlijke uitstraling en de relatief voordelige prijs. Wel vraagt hout om meer onderhoud dan veel andere materialen.

Een hout beton schutting is duurder, maar gaat langer mee, omdat je je geen zorgen hoeft te maken om rottende schuttingpalen. Je geniet van de kracht van beton en de uitstraling van hout.

Een volledige betonnen schutting gaat zeer lang mee en vraagt om minimaal onderhoud. Je zult heel lang plezier hebben van je aankoop, maar het is wel een flinke investering.

Schuttingen van kunststof of composiet zijn zeer onderhoudsarm. Wel kunnen ze verkleuren.

Tip 2: overweeg het soort hout

Wil je een houten schutting? Dan is er veel keus qua houtsoorten. We bespreken hier kort de meest gebruikte soorten voor schuttingen.

Grenenhout, afkomstig van de grove den, heeft een lichtbruine kleur, maar zal verkleuren naar rood- of geelbruin. Wanneer het geïmpregneerd is, kan een grenenhouten schutting ongeveer 15 jaar meegaan.

Douglashout, afkomstig van de douglasspar, is duurzaam en heeft een prachtige roze-achtige kleur. Het gaat net zo lang mee als een schutting van grenenhout wanneer het behandeld is. Wel vergrijst het na een paar jaar.

Red class Wood is relatief nieuw en wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor douglashout. Het heeft tevens een warme, roze-achtige kleur, maar het vergrijst bijna niet.

Nobifix is Europees naaldhout dat is verduurzaamd met verschillende procedures. Het heeft een prachtige, donkere kleur en gaat 25 jaar of langer mee. Wel vergrijst het na een aantal jaar.


Tip 3: een goede deur kiezen voor je schutting

Overweeg niet enkel de gewenste eigenschappen van de hout beton schutting zelf, maar ook die van de poort. Meestal is deze van hetzelfde materiaal als de hout beton schutting gemaakt. Kies je voor een duurzaam materiaal, dan blijft je poort langer mooi en gaat het langer mee.

Naast het materiaal wil je het formaat van de poort overwegen. Een lagere poort biedt je meer uitzicht op je omgeving, terwijl een hogere poort meer bescherming en privacy biedt.

Overweeg tot slot of je behoefte hebt aan een dubbele poort. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een motor in je achtertuin wilt parkeren.

Tip 4: overweeg de inkijk van de hout beton schutting

Ga je voor een 19-planks-, een 21-planks- of een 23-planks tuinschermen? Het nummer staat voor het aantal planken dat zich in een scherm bevindt. Een 19-planks hout beton schutting heeft dus 19 planken in een scherm en een 21-planks hout beton schutting heeft twee extra planken in een schuttingscherm van hetzelfde formaat. Hoe meer planken een scherm heeft, hoe minder schuine inkijk de schutting biedt. Een 23-planks hout beton schutting biedt dan ook optimale privacy.

Zie ook: Schutting zonder inkijk

Tip 5: overleg en deel de kosten met je buren

Een hout beton schutting bepaalt niet enkel de uitstraling van jouw tuin, maar ook die van de buren met wie je de erfgrens deelt. Het is dan ook raadzaam om het plaatsen van een hout beton schutting te overleggen met je buren. Als de hout beton schutting op de erfgrens wordt geplaatst, is het een bezit van beide buren. Je kunt samen bespreken hoe je de kosten wilt verdelen en waar de erfgrens zich precies bevindt.

hout-beton tegen wind in tuin

Tip 6: houd je aan de regels omtrent schuttingen

Onenigheid tussen buren ontstaat of escaleert vaak omdat men het niet eens wordt over de schutting en waar deze geplaatst moet worden. Er zijn dan ook veel regels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek die dit soort ruzies moeten voorkomen. Het is belangrijk dat je je aan al deze regels houdt. Zo behoort de schutting te voldoen aan de eisen die je gemeente stelt. Deze eisen verschillen per gemeente, dus het is altijd belangrijk navraag te doen.

Zie ook: Wet- en regelgeving erfafscheiding

Tip 7: houd bij de prijs ook rekening met de levensduur van de schutting

Houd bij het berekenen van de kosten ook de levensduur van de schutting in gedachten. Een schutting kan heel goedkoop zijn, maar als deze tien jaar korter meegaat dan een iets duurdere optie, ben je op de lange termijn toch meer geld kwijt.

Hoelang een houten schutting meegaat, hangt af van het type hout en de bewerking ervan. Geïmpregneerd grenen- of vurenhout gaat tien tot 15 jaar mee. Europees hardhout gaat 15 tot 20 jaar mee. Bamboe is technisch gezien geen hout, maar een grassoort. Toch kan het lang meegaan – wel 15 tot 20 jaar – zolang het behandeld is.

Zie ook: Duurzame schutting

Schuttingen van kunststof of composiet gaan ongeveer 20 jaar mee.

Wil je een schutting met een natuurlijke uitstraling die lang meegaat? Een hout-betonschutting gaat, afhankelijk van de gebruikte houtsoort, wel 25 tot 30 jaar mee.

Een volledige betonnen schutting gaat nog langer mee en is super stevig.

Het kiezen van een schutting doe je zo

Het kiezen van een schutting is niet eenvoudig, maar met de besproken tips wordt het wel een stuk makkelijker. Overweeg niet alleen de uitstraling van het materiaal, maar ook hoelang het materiaal mooi blijft en meegaat. De duurzaamheid van het product is wellicht nog belangrijker dan de aanschafprijs. Hoe langer het meegaat, hoe meer plezier je ervan hebt. Vergeet niet met je buren te overleggen voor je een schutting plaatst. Een erfafscheiding is zoveel mooier wanneer beide buren ervan genieten!

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen