Wat is het verschil tussen larikshout en douglashout?

Wat is het verschil tussen larikshout en douglashout?

Larikshout en douglashout worden vaak in één adem genoemd. Zo lijkt het alsof we over houtsoorten praten die niet van elkaar verschillen. Dat is echter niet het geval: het zijn twee verschillende houtsoorten, afkomstig van verschillende bomen. We zetten de eigenschappen van beide houtsoorten op een rij.

Herkomst

Larikshout en douglashout komen van verschillende bomen: respectievelijk van de lariks (of lork) en de douglasspar. De lariks groeit vooral in de koelere streken op het noordelijk halfrond, van Frankrijk in Europa tot Siberië in Azië. De Douglasspar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is hier in Europa aangeplant, maar komt wijdverspreid voor.

Groei

De douglasspar wordt gemiddeld 40 tot 60 meter hoog. De maximale  hoogte van deze boom is maximaal 90 meter. Ook heeft de boom een diameter van 1 tot 4,5 meter. De meeste bomen in Europa bereiken deze afmetingen echter niet.

De lariks wordt maximaal 40 meter hoog en heeft en diameter van maximaal 1 meter. De lariks laat in de winter zijn naalden vallen, dit in tegenstelling tot de douglasspar. De Siberische lariks groeit heel langzaam. Het hout heeft heeft dan ook een fijnere tekening. Dit komt omdat de jaarringen veel dichter op elkaar zitten.

verschil lariks en douglas - lariks

lariks



Het hout

Het hout van beide bomen heeft een oranje geel/bruine kleur. Het douglashout kan soms een roza kleur hebben. De gele tint van de lariks is meestal geler en dit geeft direct het verschil aan met het douglashout. Het verschil tussen de houtsoorten is soms moeilijk te zien vanwege de kleur. Maar dat kan ook een voordeel zijn, omdat ze dan toch naast elkaar te gebruiken zijn. Beide houtsoorten bevatten veel hars wat het bewerken kan bemoeilijken, mits het al (deels) is verwijderd door het droogproces.

Knoesten en kwasten in het douglashout kunnen lastig zijn en los gaan zitten. Larikshout heeft hier minder last van, ook omdat deze knoesten vaak kleiner zijn. Voor het bewerken van beide soorten is goed en scherp gereedschap nodig. Douglashout laat zich makkelijker machinaal bewerken dan met de hand. Beide houtsoorten kun je beter voorboren bij het spijkeren en schroeven om splijten te voorkomen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is breed begrip, maar in het geval van deze twee houtsoorten vrij eenvoudig samen te vatten. Voor al het hout dat we gebruiken voor de tuin geldt dat het belangrijk is dat het verantwoord geproduceerd is. Let erop dat je hout kiest met het juiste keurmerk, zodat je weet dat er alles aan is gedaan om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Het hout van de lariks en de douglasspar gaan onbehandeld jaren mee. Het larikshout langer dan het douglas hout. Is het hout behandeld of behandel je het zelf, dan kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

Toepassingen

Douglas en larikshout kun je, door de gunstige sterkte eigenschappen, voor heel veel dingen gebruiken, zowel binnen als buiten.

Een aantal voorbeelden:

  • Larikshout: dragende en niet-dragende constructies, kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen, vrachtwagenvloeren enzovoort. Rondhout wordt toegepast voor heipalen, afrasterpalen, steigerpalen, boompalen, masten en stutten. Andere toepassingen zijn waterwerken, damwanden, steigers, vloeren, geluidschermen, roeiboten, spanten voor boten en molenbouw en fineer. Om het fraaie uiterlijk wordt het ook in de meubelindustrie toegepast.
  • Douglashout: deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, pergola’s en hekken. Zwaar balkhout wordt onder andere bij dragende constructies toegepast. Bekende toepassingen zijn ook ladderbomen, lijsten, stelen, stokken en meubelen.

Wat zijn nu de verschillen?

Wanneer je voorgaande doorleest, dan zie dat er geen grote verschillen zijn, maar toch een paar opvallende:

  • Kleur: soms moeilijk te zien, maar larikshout is geler dan douglashout. De kleur van douglashout wordt na verloop van tijd meer oranje of grijs.
  • Structuur hout: Siberisch lariks heeft een fijnere structuur dan Europees lariks, terwijl de structuur van de laatste weer fijner is dan die van douglashout.
  • Duurzaamheid: larikshout gaat onbehandeld langer mee (vijftien jaar) dan douglashout.

Conclusie

Er zijn kleine verschillen en soms zul je het verschil ook niet zien. Beide houtsoorten worden daarom vaak als lariks-/douglashout aangeboden. Wil je meer weten over larikshout en douglashout, dan kunnen wij je hier meer over vertellen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen