Wat is het verschil tussen Red Wood en Douglas hout?
3 min. leestijd

Wat is het verschil tussen Red Wood en Douglas hout?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe omheining voor je tuin, zul je ontdekken dat je een brede keuze hebt aan verschillende schuttingen. Om je zoektocht gemakkelijker te maken, hebben we twee prachtige houtsoorten voor je eruit gelicht, namelijk Red Wood en Douglas hout.

Red Wood is een nieuwe gecertificeerde houtvariant die zich goed laat omschrijven als het duurzame alternatief voor Douglas hout. Tegelijkertijd beschikt het wel over de gunstige eigenschappen van Douglas hout. Het hout wordt onder hoge druk geïmpregneerd voor extra bescherming tegen insecten en diverse weersomstandigheden.

En wat is Douglas hout dan precies? Dit type komt van origine uit Noord-Amerika, maar is in de afgelopen jaren ook veel aangeplant in onze regio. Doordat het hout afkomstig is van bomen die snel groeien, is het een milieuvriendelijk alternatief. Een omschrijving die je regelmatig tegenkomt, is dat het een sterke naaldhoutsoort is die absoluut geschikt is voor een tuinafscheiding. Nu heeft iedere materiaalsoort zijn voor- en nadelen, dus we geven je in dit blog graag aanvullende informatie over beide types en we vertellen je meer over het verschil tussen Douglas hout en Red Wood.

Red Wood: wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn nu de voordelen van Red Wood die het aantrekkelijk maken om voor dit materiaal te kiezen? De houtsoort staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en we bieden dan ook enkel het beste materiaal aan dat onder meer gefilterd is op knoesten. Bovendien vindt het schaafproces van deze houtvariant pas na het drogen plaats, waardoor het hout extra glad is. Door de kunstmatige droging is het ook behoorlijk vormvast.

Verder heb je met Red Wood een houtsoort in handen die zijn kleur lang vasthoudt. Om even een vergelijk te maken: de kleur blijft tot wel vier keer langer zitten als bij andere exemplaren. Heeft dit type ook nog nadelen? Als je een minpuntje wilt horen, zou je kunnen zeggen dat het hout er de eerste twee tot drie weken enigszins vlekkerig uit kan zien. Na deze periode trekken de vlekken er overigens wel weer uit. Ook moet je dit type opnieuw behandelen met impregneervloeistof als je besluit om het te gaan zagen. Tot slot is Red hout voorzien van de keurmerken PEFC en EUTR.

> Lees meer over de voor- en nadelen van Red Wood.

Red Class Wood: wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom kiezen voor een schutting van Douglas hout?

Wat meteen opvalt aan Douglas hout is dat het zo stevig is dat het met gemak jaren meegaat. Het is niet nodig om het hout te behandelen en dankzij zijn verhoogde duurzaamheid is het uitstekend bestand tegen weer en wind. Je hoeft bij dit product met harde kern ook niet bang te zijn voor aantasting door schimmels die voor houtrot kunnen zorgen. Aangezien het oog ook wat wil, is het niet onbelangrijk om te vermelden dat deze massieve houtsoort mooi van kleur is.

Je kunt deze het beste vergelijken met een tint die tussen rood, roze en lichtbruin ligt. Daarnaast beschikt het over een schitterende structuur en creëer je er moeiteloos een robuuste look mee. Een aandachtspuntje is dat het Douglas hout kan vergrijzen. Verder gaat Douglas hout gemiddeld zo’n tien jaar mee. Wil je er langer plezier van hebben? Dan kun je ervoor kiezen om het te impregneren. Dit verlengt de levensduur met zo'n vijf jaar.

> Lees meer over de voor- en nadelen van een Douglas schutting.

Red Wood versus Douglas hout

De weg kwijtgeraakt in alle karakteristieken van beide houtsoorten? Geen punt: we leggen ze graag nog even voor je naast elkaar om te bekijken wat het verschil is tussen Douglas hout en Red Wood. Het allereerste verschil tussen Douglas hout en Red Wood zit zoals we al aangaven in de bewerking. Waar Red Wood een behandeling ondergaat om langer mee te gaan, is dit bij de Douglas variant niet per se nodig. Douglas hout zal eerder krimpen of uitzetten, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Bij de Red hoef je hier niet bang voor te zijn.

Verder heeft de Red geen harsvorming in tegenstelling tot Douglas hout, zodat je geen hars op je kleding krijgt als je tegen de hout beton schutting aankomt. Tot slot is je investering bij Red Wood kleiner dan bij de Douglas en gaat deze langer mee. Samengevat hebben beide producten zowel hun voordelige kanten als enkele minpunten, dus neem zeker even de tijd om alle eigenschappen met elkaar te vergelijken.

Wat kunnen wij verder voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen