Verschil houten schutting en hout beton schutting

Verschil houten schutting en hout beton schutting

Het is belangrijk het verschil tussen een houten schutting en hout beton schutting om te weten of je voor de keuze staat een nieuwe schutting in je tuin te plaatsen. De keuze die je maakt heeft namelijk invloed op de levensduur, duurzame karakter en uitstraling van je tuin. Daarom komt hier verdere uitleg over het verschil tussen een houten schutting en hout beton schutting. Op deze manier ben je straks in staat om tot de beste keuze te komen.

Wat is houten schutting?

Een houten schutting is gemaakt van hout. Dat geldt zowel voor de schuttingpalen die in de grond komen als voor de planken of tuinscherm. Hout is populair materiaal om in de tuin toe te passen vanwege de natuurlijke uitstraling. Bovendien is hout wat betreft neutrale kleur en past een houten schutting dan ook bij alle tuinstijlen. 

Er zijn verschillende soorten houten schuttingen te onderscheiden, zoals gemaakt van Douglas hout dat van origine een lichte warme kleur heeft, maar in de loop der tijd verandert naar een mooie grijstint. Er zijn ook schuttingen die gemaakt worden van grenen hout die een extra lichte kleur hebben en veel te zien zijn in moderne tuinen.

Wat is hout beton schutting?

Een hout beton schutting bestaat uit een deel beton en uit een deel hout. Er zijn verschillende combinaties mogelijk om een hout beton schutting uit te voeren. Het belangrijkste kenmerk van een hout beton schutting is dat de beschermpalen en de onderste constructie van beton worden gemaakt. Door houten schuttingen te combineren met beton ontstaan er een decoratief en duurzaam geheel. 

Het voordeel is dat beton niet wordt beïnvloed door vocht, zoals de houten schuttingpalen die wel zijn. Hout beton schuttingen zijn uitvoerbaar met verschillende soorten hout, zoals met Douglas hout  , grenen hout ,   nobifix   en   red class wood   . De kracht van hout beton schuttingen neemt de laatste jaren sterk toe en dat is te danken aan de voordelen vergeleken met houten schuttingen.

Verschil houten schutting en houtbetonschutting

Verschil houten schutting en hout beton schutting

Het grootste verschil tussen een houten schutting en hout beton schutting is het gebruik van materialen. Daar waar een houten afscherming volledig van hout is gemaakt, geldt voor een hout beton schutting dat er sprake is van een combinatie van hout en beton. Er zijn een aantal verschillen te onderscheiden ten aanzien van diverse kenmerken, zoals de stevigheid, levensduur, invloed bij harde wind en uitstraling.

Stevigheid afscherming

Een belangrijk verschil is de stevigheid van de afscherming, waarbij een hout beton schutting steviger is dan een houten schutting. Beton zorgt voor een sterker fundament en schuttingpalen van hout.

Levensduur hout beton schutting

Houten schuttingpalen zijn gevoeliger voor vocht en beton. Dat zorgt ervoor dat hout kan rotten en dat is bij beton niet het geval. Het verschil is dan ook dat een hout beton bescherming een lange levensduur heeft dan een houten bescherming.

Bij harde wind

Bij harde wind blijft een houten schutting rechtop staan en loop je met een houten schutting kans dat de schuttingpalen in beweging komen en daardoor omvalt. Wat dat betreft zorgt de combinatie van beton met hout voor een extra sterke en windbestendige constructie.

Uitstraling

Uiteraard is er een verklaring van een verschil tussen een houten schutting en hout beton schutting voor wat betreft de uitstraling. De combinatie van beton met hout is eigentijd en er zijn verschillende soorten stijlen te bereiken. Bijvoorbeeld door met laag beton of hoog beton te werken in combinatie met hout en het type houtsoort. 

Bij houten schuttingen is de variatie qua uitstraling beperkter. Beide soorten schuttingen voorzien in een natuurlijke uitstraling, maar een houten schutting heeft wat dat betreft een meer authentiek karakter.

Welk type afscherming is beter voor jou?

Het is afhankelijk van uw persoonlijke wensen welke bescherming voor u het beste is. Kies je voor kwaliteit en duurzaamheid met keuze uit verschillende stijlen dan is een houtbetonschutting de beste keuze. Wil je een echt authentieke natuurlijke uitstraling in je tuin bereiken dat uit één geheel bestaat dan kan je de voorkeur hebben voor een houten schutting laten uitgaan.

Conclusie

Het verschil tussen een houten schutting en houtbetonschutting leidt tot de volgende conclusie: een houtbetonschutting komt qua kwaliteit, stevigheid, duurzaamheid en levensduur als beste uit de bus. Een houten schutting in je tuin volstaat als je meer waarde hecht aan de natuurlijke look en minder waarde hecht aan levensduur, duurzaamheid en kwaliteit. 

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je waarschijnlijk blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte vragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen