onderhoud douglas-schutting

Hoe onderhoud je een douglas schutting?

Douglas hout is populair en niet voor niets, want het heeft een warme uitstraling door de mooie structuur en geelrode kleur. Het hout gaat echter na verloop van tijd wel vergrijzen en niet iedereen houdt hiervan. Kun je dit voorkomen en hoe onderhoud je een douglas schutting eigenlijk? Vragen waar we hier een antwoord op geven.

Verkleuring en aantasting van Douglas schutting

Elke houtsoort verkleurt na kortere of langere tijd wanneer het zich in de buitenlucht bevindt, maar zelfs binnenshuis zal kaal hout niet altijd dezelfde kleur behouden. De ene houtsoort verkleurt sneller dan de andere en douglas hout is daar een van. Vooral door de invloed van uv-licht, vocht en bepaalde algen en bacteriën. Om dit tegen te gaan zul je een douglas schutting op tijd moeten behandelen, zodat je het proces kunt vertragen, soms zelfs voor hele lange tijd.

onderhoud douglas schutting begroeiing

Daarnaast moet je voorkomen dat beplanting niet tegen de schutting op kan groeien. Door de begroeiing zal het hout altijd wat vochtig blijven en sneller gaar rotten. Vind je een begroeide schutting juist mooi, dan kun je beter op die plekken gaasschermen neerzetten die hiervoor geschikt zijn.

Onderhoud douglas schutting?

Heb je een onbehandelde douglas schutting dan is het zaak deze schoon te houden. Met schoon bedoelen we dat je minimaal eenmaal per jaar al het zand en andere aanslag verwijderd met een borstel. Het gebruik van een hogedrukspuit raden we af, omdat je daarmee de vezels te veel los haalt.

Het zijn vooral de schuttingdelen vlak boven de grond die het vaak zwaarder te verduren hebben, omdat het hout hier sneller aangetast wordt. Wil je dit bij een nieuwe schutting voorkomen, dan kun in plaats van een compleet houten schutting beter een hout-betonschutting plaatsen. De houten schuttingdelen van deze schuttingen zitten minimaal 15 cm boven de grond en je bent ook direct af van rottende palen in de grond, omdat deze van beton zijn.

Groene aanslag, mos en andere aanslag verwijder je eenvoudig met speciale middelen die je bij een goede speciaalzaak kunt kopen. Er zijn zelfs middelen in de handel waarmee de vergrijzing van douglashout kunt verminderen.

onderhoud douglas schutting beitsen

Douglas schutting schoon en dan?

Wil je douglashout mooi houden, dan zul je deze moeten behandelen met een middel die het hout beschermt. Hiervoor kun je het hout beitsen of in de olie zetten. De meeste houtspecialisten raden het gebruik van een dekkende verf af, omdat dit het ademen van het hout tegengaat. Daarnaast gaat dit soort verf snel bladderen.

Voor een goede beits of de juiste olie kun je het beste naar een speciaalzaak gaan. Zij kunnen je precies vertellen wat het beste is voor jouw douglas schutting.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Reactie plaatsen