Betonnen Schutting

Betonnen Schutting

Op zoek naar een betonnen schutting? Voor de omheining van een tuin kan je kiezen uit tal van materialen. Hout en beton zijn traditioneel twee van de populairste materiaalkeuzes. Beton heeft een wat grauw en industrieel imago, maar tegenwoordig zijn er ook volop van beton gemaakte schuttingen verkrijgbaar met een aantrekkelijk ogend motief dat goed bij de tuin van een woonhuis past. Naast het uiterlijk van een tuinafscheiding zijn uiteraard ook praktische zaken van belang, uiteenlopend van de aanschafkosten tot het vereiste onderhoud en de verwachte levensduur. Hoe scoort een erfafscheiding van beton op deze en andere punten in vergelijking met hout?

Plaatsing en onderhoud

Het plaatsen van Beton schutting kost niet veel tijd. Wel vereist dit vakmanschap, zodat de hulp van een professional goed van pas komt. Je oude tuinafscheiding wordt dan ook meteen voor je verwijderd. Eenmaal geplaatst, vraagt een betonnen schutting nauwelijks om onderhoud. Onderhoudswerkzaamheden blijven bij een erfafscheiding van beton beperkt tot een periodieke schoonmaakbeurt. Voor het schoonmaken van beton is niet meer nodig dan wat water en schoonmaakmiddel. Bij groter vuil is een hogedrukspuit ook nuttig gereedschap. Houten schuttingen daarentegen moeten regelmatig geschrobd worden om deze schoon te houden. Daarnaast is ook periodiek onderhoud bij houten schuttingen een must.

Betonnen schutting


Verwachte levensduur

Beton is zeer duurzaam. Een van dit materiaal gemaakte tuinafscheiding is bestendig tegen allerlei weersomstandigheden, waaronder hevige wind en grote hoeveelheden neerslag. Ook grote temperatuurschommelingen brengen geen schade toe aan van beton gemaakte schuttingen. Beton schutting kunnen als gevolg eenvoudig decennia lang meegaan. Bij normale omstandigheden kennen betonnen schuttingen een levensduur van 25 tot 35 jaar. Houten schuttingen daarentegen gaan doorgaans maar rond de 15 jaar mee. Wanneer voor hardhout wordt gekozen, stijgt de te verwachten levensduur wel tot die van een met beton gemaakte schutting.

Betonnen schutting


Gemiddelde aanschafkosten

De aanschafkosten voor een van beton gemaakte tuinafscheiding zijn vergelijkbaar met die voor hardhouten schuttingen. Erfafscheidingen van andere houtsoorten zijn daarentegen doorgaans goedkoper. Dit is echter alleen op de korte termijn een voordeel. De hogere levensduur en lage onderhoudskosten maken schuttingen van beton op de lange termijn juist tot één van de voordeligste keuzes. Schuttingen van beton die vakkundig worden geplaatst, raken bovendien vrijwel nooit beschadigd. Dit in tegenstelling tot houten schuttingen die relatief snel schade oplopen door bijvoorbeeld heftig weer. Ook wat de te verwachten reparatiekosten betreft zijn schuttingen van beton zodoende voordeliger.

Betonnen schutting

Uiterlijk en keuzemogelijkheden

Qua uiterlijk spreekt beton bij de meeste mensen niet direct tot de verbeelding, maar er zijn tegenwoordig betonnen schuttingen met tal van fraaie motieven verkrijgbaar. Ook een houtmotief is mogelijk, zodat je de natuurlijke uitstraling van hout kunt combineren met de vele praktische voordelen van beton. Het wit of grijs van beton heeft bovendien een neutrale, kalme uitstraling die past bij vrijwel elke tuin. Zo ziet een van beton vervaardigde witte tuinafscheiding er bijvoorbeeld mooi uit naast een terras, maar ook naast het groen van een gazon of struikgewas. Betonnen schutting

Bescherming tegen geluidsoverlast

Beton heeft een zeer hoge dichtheid, waardoor dit materiaal efficiënt en effectief is om geluidsoverlast tegen te gaan. Niet voor niets wordt beton ook in geluidsschermen gebruikt. Een van beton gemaakte erfafscheiding is zodoende ideaal wanneer je bijvoorbeeld aan een drukke weg of nabij een spoorverbinding woont en toch rustig in je tuin wil kunnen zitten. Lawaaierige buren zijn met een van beton gemaakte tuinafscheiding eveneens geen probleem meer. Schuttingen van beton houden bovendien niet alleen ongewenste geluiden tegen, maar ook ongevraagd bezoek van inbrekers. Het sterke materiaal is, anders dan bijvoorbeeld houten planken, ook niet door vandalen te beschadigen.

Betonnen schutting

Concluderend: beton versus hout

Een van beton gemaakte schutting (dichte schutting) is vanuit een praktisch oogpunt op vrijwel elk punt superieur aan houten schuttingen. Zo vergt een erfafscheiding van beton minder onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden, is de levensduur groter en worden jij en je gezin bovendien beter beschermd tegen geluidsoverlast, inbrekers en vandalisme. Op de langere termijn is beton bovendien een goedkoper schuttingmateriaal dan hout. Welk materiaal het best oogt voor een tuinafscheiding blijft daarentegen uiteraard een smaakkwestie. De natuurlijke uitstraling van hout kan voor sommigen een reden zijn om alsnog voor dit materiaal te kiezen, maar met het juiste motief zien ook van beton gemaakte erfafscheidingen er tegenwoordig zeer fraai uit.

Gerelateerde informatie

Je kunt bij ons ook terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Mieke Bond
Door

Mieke Bond

op 13 May 2023

Mijn schutting daar is de muurverf afgebladderd.na het schip spuiten met de hoge druk spuit ,wat moet ik doen ???

Reactie plaatsen