Last van veel wind in de tuin: de oorzaken + oplossingen

Last van veel wind in de tuin: de oorzaken + oplossingen

Heb je last van veel wind in de tuin? Hoekhuizen en vrijstaande huizen hebben vaak een tuin waar de wind makkelijk vat op krijgt. Dan kan dit het plezier dat je aan je tuin beleeft enorm verpesten. Harde windstoten en constante tocht maken een middag in je tuin een stuk minder aangenaam. Veel wind in de tuin kan veel oorzaken hebben, van de ligging van je tuin tot de inrichting ervan. Wil je weten wat je kunt doen om deze harde wind te vermijden? Hier vind je een aantal tips.

schade door wind in tuin

De gevolgen van harde wind in de tuin

Veel wind in de tuin kan veel gevolgen hebben. Zo voelt het onaangenaam, waardoor je minder snel geneigd bent om lekker in de tuin te zitten. Zelfs met een warm zonnetje kan het koud aanvoelen in de tuin en rustig een boek lezen is er ook niet bij. Hierdoor geniet je niet optimaal van die fijne zithoek of loungestoelen in je tuin.

Daarnaast kan harde wind meer kapotmaken dan je lief is. Het is schadelijk voor planten, die ombuigen en afbreken door de wind. Ook bloeiende bloemen hebben een aanzienlijk korter leven wanneer ze constant in de wind staan. Vergeet ook je bloempotten niet, die door een harde windstoot plotseling in duizend stukjes breken. Vind je het leuk om je tuin met kleine accessoires aan te kleden? In een tuin met harde wind liggen deze accessoires in een mum van tijd op de grond.

Zie ook: Schade aan je schutting door storm, ben je verzekerd?

Zo maak je een windbestendige tuin

Het is duidelijk dat harde wind in je tuin geen pretje is. Daarom is het goed om te weten dat er manieren zijn om dit probleem effectief aan te pakken. De volgende tips zorgen ervoor dat er minder wind in je tuin komt, waardoor jij weer zorgeloos van de natuur kunt genieten. Er zijn tips voor iedere situatie, of je nu een windstille zithoek wilt creëren of je planten wilt beschermen.

Een groene haag plaatsen

Wil je de wind op een natuurlijke manier buitenhouden? Dan is een groene haag plaatsen een goede optie. Het grote voordeel van een groene haag is dat deze moeiteloos opgaat in de rest van je tuin. Je hebt er mooie nieuwe beplanting bij, maar beschermt jezelf ook tegen de wind. Het is dan wel belangrijk om een haag uit te zoeken met planten die makkelijk meedeinen met de wind. Je wilt namelijk voorkomen dat de haag afbreekt wanneer er eens een flinke storm is.

hout-beton tegen wind in tuin

Een schutting plaatsen

Een schutting vormt ook een mooie barrière tegen de harde wind. Je hebt de keuze uit allerlei verschillende schuttingen. Zo is de hout beton schutting erg populair. Deze schuttingen staan stevig met een betonnen basis en zijn daarom duurzaam, maar zien er ook mooi uit dankzij de houten panelen. Een complete betonschutting laat helemaal geen wind door en oogt erg modern. Deze schuttingen hebben bovendien geen onderhoud nodig.

Windschermen gebruiken

Heb je een fijn terras waar je het liefste wilt zitten zonder last van de wind? Dan zijn windschermen een goede keuze. Door deze schermen slim te plaatsen, kan je bepaalde delen van je tuin windvrij houden. Je hoeft dan geen complete schutting om je tuin heen te plaatsen. Deze windschermen kunnen van allerlei materialen gemaakt worden, zoals kunststof of metaal.

Een betonnen afrastering

Wanneer je vooral je planten wilt beschermen tegen de kracht van de wind, heb je geen hoge schutting of windscherm nodig. Een lage betonnen afrastering is dan al voldoende. Gebruik deze afrastering als border, waardoor je planten nooit harde klappen van de wind hoeven op te vangen. Beton is een duurzaam en stijlvol materiaal dat in allerlei kleuren en texturen verkrijgbaar is.

tuinhek tegen wind in tuin

Passende oplossingen van Zuidema Schuttingen

Harde wind kan roet in het eten gooien wanneer je rustig van je tuin wilt genieten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de wind zoveel mogelijk buiten te houden. Bij Zuidema Schuttingen is het allemaal mogelijk, of je nu een mooie schutting of een betonnen afrastering wilt laten plaatsen. We denken graag met je mee en gaan op zoek naar de beste oplossingen voor jouw tuin. Dit maatwerk verzekert je van stijlvolle oplossingen waar je veel plezier aan beleeft.

Wat kunnen wij verder voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen