Kalkuitbloei of kalkuitslag op de hout beton schutting: wat doe je eraan?

Kalkuitbloei of kalkuitslag op de hout beton schutting: wat doe je eraan?

Je hebt een tijd geleden een prachtige nieuwe hout beton schutting laten plaatsen, maar na verloop van tijd ontstaan er ineens witte vlekken. Je probeert ze weg te schrobben, maar de vlekken keren steeds weer terug. Dan heb je waarschijnlijk te maken met kalkbuitloei of kalkaanslag op de hout beton schutting. Ontdek hier wat dit precies is en wat je eraan kunt doen.

Wat is kalkuitbloei of kalkuitslag op de hout beton schutting?

Heb je een betonnen schutting in de tuin, dan is de kans groot dat je met kalkuitslag te maken krijgt. 

Dit is een fenomeen dat alleen voorkomt bij betonnen onderdelen, zoals de basis van je hout beton schutting of betonpalen die je hout beton schutting een stoere uitstraling geven. Kalkuitbloei is een natuurlijk fenomeen dat na verloop van tijd vanzelf ontstaat. 

Je kunt het in eerste instantie wel verwijderen met een schoonmaakdoek, maar het blijft terugkeren. Daarom is het goed om te weten wat het precies is, waarom het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Hoe ontstaat het?

Kalkuitbloei ontstaat doordat stoffen uit het beton in contact komen met de buitenlucht. Beton bestaat uit een mix van verschillende stoffen, zoals zand, water, grind en cement. 

Cement en water zorgen samen voor een stofje genaamd calciumhydroxide. Dit zit in alle betonnen materialen en is in principe niet zichtbaar. Zodra calciumhydroxide in contact komt met zuurstof, zorgt dit voor een reactie. Je prachtige donkere betonnen hout beton schutting krijgt dan ineens witte vlekken. Dit noem je ook wel kalkuitbloei omdat de witte vlekken uit kalk bestaan. 

coating tegen kalkuitslag schutting

Wat doe je tegen kalkuitbloei of kalkuitslag op de hout beton schutting?

Kalkuitslag zorgt er natuurlijk voor dat de uitstraling van je hout beton schutting compleet verandert. Het is niet schadelijk voor je hout beton schutting, maar je wilt er misschien wel vanaf om de mooie kleur van het beton terug te krijgen. 

Je kunt bestaande kalkuitbloei meestal verwijderen met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel. Bij ernstige kalkuitslag raden sommigen een behandeling met zoutzuur aan, maar dit kan het beton van je schutting aanvreten. Daarom is het beter om te zoeken naar een mildere oplossing die bovendien voor blijvende resultaten zorgt.

Behandel je hout beton schutting met een coating tegen kalkuitbloei

Een van de beste manieren om blijvend vaarwel te zeggen tegen kalkuitslag, is door je schutting te behandelen met een speciale coating. Deze coatings zijn ontwikkeld om je betonnen schutting jarenlang mooi te houden. 

De coating heeft een kleur, waarmee je de oorspronkelijke kleur van het beton weer herstelt. Tegelijkertijd zorgt de coating ervoor dat het beton niet in aanraking komt met de buitenlucht, waardoor er geen kalkuitbloei kan ontstaan. Door de behandeling met de coating regelmatig te herhalen, houd je je schutting in perfecte conditie.

>> Bestel coating tbv de antraciet beton producten

Hoe gebruik je de coating tbv antaciet beton producten

Het is het beste om je hout beton schutting binnen een half jaar na plaatsing te behandelen met de coating. Des te eerder je dit doet, des te kleiner de kans dat er kalkuitbloei ontstaat. Breng de coating aan op een schone en droge hout beton schutting en behandel alleen de betonnen onderdelen met het product. 

Laat je vooraf goed adviseren zodat je de juiste kleur gebruikt voor jouw hout beton schutting. De coating hecht zich het beste bij temperaturen tussen 10° en 20° Celsius. Breng de coating gelijkmatig aan en laat dit goed drogen. Herhaal deze behandeling ieder half jaar voor het beste resultaat.

>> Bestel coating tbv de antraciet beton producten

Altijd een mooie hout beton schutting dankzij Zuidema Schuttingen

Zuidema Schuttingen weet hoe belangrijk het is om niet alleen een mooie hout beton schutting te hebben, maar om deze ook zo te houden. Daarom doen wij er alles aan om hout beton schutting van de beste kwaliteit te leveren, met een mooie combinatie van hoogwaardig natuurhout en beton. Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor de coating tegen verkleuringen van het beton. 

Onze coating is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in een doorzichtige versie, waardoor er voor iedere schutting een geschikte oplossing is. Zo heb je jarenlang plezier van je nieuwe tuinafscheiding en hoef je je geen zorgen meer te maken over kalkuitbloei of kalkuitslag op je schutting.

>> Bestel coating tbv de antraciet beton producten

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen