Betonrot of roestvlekken in je betonschutting?

Betonrot of roestvlekken in je betonschutting?

Betonrot of roestplekken in betonschutting! Het is niet mooi en de palen of platen van de schutting lijken poreus. Maar het is niet zo erg als het er in eerste instantie uitziet met betrekking tot betonschuttingen.

Wat is beton?

Om beton te maken worden de verschillende bestanddelen (cement, zand, grind, kalk) met water gemend in de juiste verhouding. Dit mengsel wordt daarna gestort of gegoten in een bekisting of vorm, bijvoorbeeld een mal voor een betonpaal of het motief voor de onderplaten. Beton is op zich al een stevig materiaal maar om het meer stevigheid te geven worden vaak stalen matten of staven in het beton verwerkt; gewapend beton.

Het zijn deze stalen matten of staven die beschadigingen aan het beton kunnen veroorzaken wanneer ze niet goed zijn aangebracht. Maar ook de samenstelling van het beton kan een oorzaak zijn dat betonrot kan ontstaan.

Wat is betonrot?

Betonrot is een term die gebruikt wordt voor bepaalde schade aan gewapend beton. Meestal bedoelt men schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten. Roesten is een expansieve reactie (roest zet uit) en doet het beton barsten. Dit proces is zeer nadelig voor de sterkte van het beton en voor de gehele betonconstructie.

Betonrot komt meestal voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Maar ook tijdens de normale levensduur van de elementen kan betonrot optreden wanneer een element niet goed ontworpen is, er bij de productie is mis is gegaan of het element bij plaatsing onjuist werd behandeld.

Het is dus het metaal wat wordt blootgesteld aan de buitenlucht waardoor het kan gaan roesten maar ook poreus beton kan zoveel lucht toelaten dat de bewapening gaat roesten zonder dat je het ziet. Daarom zal een betonnen paal die in het water staat niet snel last krijgen van betonrot omdat het poreuze beton al vol zit met water en lucht niet kan binnendringen.

Het zijn vooral de doorgeslepen palen en platen waarvan ook de bewapening is doorgeslepen die gaan roesten. Het is belangrijk om dit tegen te gaan.

Roest en betonrot in schutting

Roestvlekken zijn een aanwijzing

Je kent ze vast wel, roestbruine vlekken op een betonnen muur. Dit is dus roestwater wat van de aangetaste bewapening door de muur heen naar buiten sijpelt. Dat kan ook gebeuren met een betonplaat of paal van een (hout)betonschutting en is een teken dat je wat moet doen.

Doe je helemaal niets dan loop je kans dat op een gegeven moment, door de druk van binnenuit, stukken beton van de platen afbreken. Dit geeft niet de gewenste luxe uitstraling.

Wat kun je doen?

Zijn er dergelijke blootgelegde oppervlakten, dan kunt u deze gemakkelijk behandelen met de speciale betoncoating. Deze dicht alles goed af en voorkomt dat de bewapening niet meer kan gaan roesten. Bestaande roestvlekken kun je met speciale schoonmaakmiddelen verwijderen waarna je ook deze muur, plaat of paal in de coating kunt zetten om het roesten verder tegen te gaan.

Wat doet Zuidema Schuttingen?

Wij proberen de betonnen elementen zoveel mogelijk onbeschadigd te houden en behandelen altijd daar waar nodig. Heb je toch nog vragen over betonrot of roestvlekken op de betonschutting? Aarzel dan niet om contact op te nemen en om advies te vragen. We geven deze graag én voor niets natuurlijk.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

 

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen