Verschil tussen gewapend beton en stampbeton

Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen gewapend beton en stampbeton? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is beton?

Beton is een bouwmateriaal dat in de oudheid al werd gebruikt door de Romeinen, Egyptenaren en andere volkeren. Zij maakten gebruik van beton bij het bouwen van kademuren, bruggen en aquaducten. Wanneer je zoekt op het internet, sta je versteld van de hoeveelheid informatie die je tegenkomt en kom je erachter dat beton geen eenvoudig goedje is. Gewoon beton bestaat uit een bindmiddel (cement), grind en zand dat vermengd wordt met water.

Het water brengt een chemische reactie op gang die de onderlinge bestanddelen met elkaar verbindt, waardoor een geheel ontstaat na volledige uitharding. Uitgehard beton van goede kwaliteit is zeer hard en kan tegen een stootje. Aangemaakt beton is vrij eenvoudig te verwerken, maar is maar een beperkte tijd verwerkbaar, afhankelijk van toevoegingen. Wil je meer achtergronden weten over beton, ga dan bijvoorbeeld naar de pagina betonop Wikipedia.

verschil gewapend beton stampbeton kubus

Stampbeton

De term stampbeton geeft aan dat men het beton aanstampt nadat het is gestort. Voor beton is het belangrijk dat het een compact en verdicht geheel vormt. Het mag geen luchtbellen bevatten of andere gassen insluiten. Vergelijk het maar met straatzand wat je eerst aan trilt met een trilplaat voordat je er tegels of klinkers oplegt. Dit voorkomt dat het zand later inklinkt en de bestrating gaat verzakken. Tegenwoordig gebruikt men een speciale trilnaald om het gestorte beton te verdichten.


Stampbeton is net zo sterk als gewapend beton wat betreft de druk die het kan weerstaan. Beton kan namelijk heel veel gewicht dragen zolang deze krachten maar goed verdeeld zijn over het beton. Een kleine kubus van goed beton met zijden van 15 cm kan vele duizenden kilo’s dragen. Dat geldt dus ook voor een paal van 2 meter hoog, maar deze heeft wel een veel lagere treksterkte. Zou je met dezelfde hoge krachten aan de paal trekken, zal deze binnen korte tijd afbreken. Daarom was en is het nog steeds belangrijk om vooraf te bepalen welke krachten kunnen vrijkomen op een betonnen element. Pas met de uitvinding van gewapend beton kon beton ook andere krachten beter opvangen.

verschil gewapend beton stampbeton wapeningstaal

Gewapend beton

Gewapend beton heeft een grote druksterkte en een grote trek- en buigsterkte. Dat betekent dat gewapend beton ook zijwaartse krachten beter kan weerstaan. Dat komt door in het beton aangebrachte metalen staven, het zogenoemde wapeningsstaal. Het aanbrengen van een enkele stalen dunne staaf in een paal kan al voldoende zijn om het breken te voorkomen, tot een bepaalde hoogte tenminste. Want alles heeft een breekpunt en dat geldt ook voor beton.

Gewapend beton gebruikt men tegenwoordig veelvuldig in allerlei toepassingen in de normale bouw en de wegenbouw. Je kunt er complexe vormen mee maken en er toch zeker van zijn dat het beton heel blijft. Toch gebruikt men niet zomaar elk beton voor alle bouwwerken en wordt vooraf uitgebreid onderzoek gedaan en het beton uitvoerig getest.

verschil gewapend beton stampbeton storten

Palen van stampbeton of gewapend beton gebruiken?

Voor een houtbeton-schutting kun je kiezen uit palen van stampbeton of gewapend beton. Wil je er 100% zeker van zijn dat een paal niet afbreekt, dan kies je een paal van gewapend beton. Dat wil niet zeggen dat een paal van stampbeton niet sterk genoeg zou zijn. Verre van dat, want deze palen kunnen ook heel wat verdragen en er moet wel een orkaan overheen om deze te laten breken, als ze dan al breken.


Veel mensen kiezen echter voor een gewapende betonpaal, omdat de betonschutting bijvoorbeeld dicht aan de weg staat en ze vrezen voor een aanrijding door een auto. In dat geval zal de schutting niet in een keer omvallen, maar door het wapeningsstaal nog enigszins overeind blijven staan. Houten palen van een houten schutting zullen in een keer afbreken wanneer daar een auto tegenaan rijdt.

Wil je meer weten over beton?

We kunnen je van alles vertellen over het de door ons gebruikte betonnen materialen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van:

Gerelateerde informatie

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77