Tuinverlichting voor je schutting: dit moet je weten!

Tuinverlichting voor je schutting: dit moet je weten!

Goede verlichting maakt een wereld van verschil wanneer je een gezellige sfeer wilt creëren. Dit geldt niet enkel voor binnenshuis, maar ook voor buitenshuis. Tuinverlichting aan de hout beton schutting is een echte sfeermaker, maar het heeft nog veel meer voordelen. Waarom zou je de hout beton schutting verlichten en waar moet je op letten wanneer je verlichting koopt en installeert? Wij vertellen je meer!

Waarom je hout beton schutting verlichten?

Zoals gezegd maakt verlichting op je hout beton schutting je tuin nog sfeervoller. Dit merk je wanneer je in de tuin zit, maar ook wanneer je ’s avonds naar buiten kijkt. Hoe gezellig is het als je in de winter de sneeuwvlokken kunt ziet vallen in het donker! Daarnaast is verlichting een enorme hulp als je in het donker in je tuin moet zijn, bijvoorbeeld om je fiets uit de schuur te halen wanneer je in alle vroegte naar het werk toe moet. Dan is het fijn als je daar geen zaklamp voor nodig hebt. Tot slot brengt verlichting veiligheid met zich mee. Een inbreker zal minder snel een goed verlichte tuin insluipen!

Aan welke voorwaarden moet tuinverlichting voldoen?

Tuinverlichting hangt of staat door weer en wind buiten. Belangrijk is het daarom dat het bestand is tegen alle weersomstandigheden. Dit houdt in dat het zowel tegen stof als water moet kunnen. Om erachter te komen hoe goed de verlichting voor je schutting tegen stof en water kan, moet je de IP-waarde van de lamp overwegen.

Relatie tussen IP-waarde en verlichting tuin

De IP-waarde is altijd uitgedrukt in twee cijfers. Het eerste cijfer vertelt je hoe goed de lamp beschermd is tegen stof. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed de lamp bestand is tegen vocht. Een lamp met IP44 is spatwaterdicht, maar een grote regenbui overleeft het waarschijnlijk niet. Het is daarom raadzaam voor een lamp te kiezen met IP65 of hoger.

Waar op letten bij tuinverlichting?

Wil je de tuinverlichting aansluiten op het elektriciteitsnet? Dit kun je doen door de bedrading netjes weg te werken met een lichtleiding. Bij het monteren van de verlichting is het bovendien belangrijk dat er geen bedrading of schroeven aan de andere kant van de schutting zichtbaar zijn. Daar zullen je buren immers niet blij van worden.

Ook wil je je buren niet storen met zeer sterke verlichting. Zorg er daarom voor dat je een lamp kiest met een wattage dat niet te hoog is. Helemaal ideaal is het wanneer je verlichting koopt die dimbaar is, zodat je de verlichting altijd kunt aanpassen aan de gewenste sfeer en het gewenste doel. Kies voor lampen met een warme kleurtemperatuur voor sfeervoller licht.

spotjes schutting

Wandlampen aan je hout beton schutting

Wandlampen aan je hout beton schutting zullen zeker bijdragen tot een fijne sfeer aan je tuin. Ze zijn in veel verschillende designs verkrijgbaar. Kies voor een up-en-down wandlamp – deze schijnen zowel naar boven als naar beneden – of een enkele wandlamp.

Spotjes

Spotjes schijnen altijd maar één kant op. Wanneer je spotjes bij de schutting wilt plaatsen, heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor grondspots of tuinspots. Grondspots steek je met een grondpin in de aarde. Het voordeel van dit type is dat je ze makkelijk verplaatst en dat je sfeervol licht kunt creëren achter je favoriete plant of tuinornament.

Tuinspots plaats je ook in de grond. Ze zijn wat subtieler dan grondspots, maar je kunt ze niet zo eenvoudig verplaatsen. Ze zijn geschikt om bijvoorbeeld een looppad mee te verlichten.

Solar lampen

Wil je eenvoudig lampen aan je schutting monteren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over bedrading? Dan kies je het beste voor solar lampen. Deze laden overdag op onder invloed van de zon en ze gaan automatisch aan wanneer het donker wordt.

Conclusie

Wil je je hout beton schutting verlichten? Dat is altijd een goed idee! Het brengt gezelligheid en veiligheid met zich mee. Kies voor lampen met IP65 of hoger, zodat ze tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Werk de bedrading van de verlichting netjes weg met een lichtleiding of ga voor handige solar lampen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen