Welk hout kies jij voor je schutting?

Iedereen die een schutting wil plaatsen, komt voor deze keuze te staan: welk hout kies je? Met hout bedoelen we de houtsoort. Er zijn nogal wat houtsoorten waar je uit kunt kiezen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Of wil je helemaal geen hout? Dat kan ook, want je kunt ook kiezen voor een exclusieve betonnen afscheiding.

Welke houtsoorten zijn er?

Er zijn heel veel houtsoorten, vandaar dat we eerst een onderscheid maken tussen zachthout en hardhout. De term zachthout hoor je misschien niet zo vaak als hardhout, maar het meest gebruikte hout voor schuttingen is zachthout.

Zachthout

Onder zachthout valt het hout van de zogenoemde naaktzadigen; de zaden van de boom hebben geen omhulsel: onder andere de volgende naaldhoutsoorten:

  • Grenen (Europees): komt van de grove den. De kleur van is normaal lichtbruin, wat verkleurt naar geelbruin tot roodbruin. Onbehandeld hout gaat buiten maar een paar jaar mee. Daarom impregneert men dit hout, zodat het 15 jaar of langer meegaat.

keuze houtsoort schutting - grenen

  • Vuren: dit hout komt van de fijnspar, die je kent van de 'kerstboom'. Het hout heeft een lichte geelbruine kleur, wat na verloop van tijd donkerder wordt. Voor vurenhout geldt hetzelfde als voor grenenhout, m.b.t. de duurzaamheid. Na het impregneren (keteldruk) heeft het hout een groene kleur, wat na verloop van tijd steeds minder wordt.

keuze houtsoort schutting - vuren

  • Douglas (Europees): het hout van de Douglasspar, die overal in Europa is aangeplant. Het hout heeft roze-achtige gele kleur, die na verloop van tijd vergrijst. Douglashout kan net zo duurzaam als grenen of vuren, mits goed behandeld.

keuze houtsoort schutting - douglas

Lees ook verschil grenen en Douglashout

  • Nobifix®:  is geen echte houtsoort, en neemt daarom een aparte plaats in tussen de houtsoorten die Zuidema Schuttingen heeft. Het is hout van Europees naaldhout, wat met een speciaal procedé is verduurzaamd. Het heeft een iets donkere kleur, wat na een aantal jaren vergrijst. De levensduur is minstens 25 jaar.

keuze houtsoort schutting - nobifix
Lees ook Wat is Nobifix?

Hardhout

Hardhout komt van bomen die over het algemeen langzaam groeiende loofbomen. In tegenstelling tot wat je zou denken, komt hardhout niet alleen maar uit de tropische regenwouden (Meranti, Bilinga, Azobé). Eikenhout of kastanje zijn ook hardhoutsoorten. Zuidema Schuttingen heeft houdhouten schuttingschermen van Bankirai.

Bankirai:  geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. Het hout verkleurt het in het begin snel tot bruin en daarna nog slechts langzaam tot donkerbruin. Bankirai gaat veel langer mee dan grenen, vuren of Douglashout.

keuze houtsoort schutting - bankirai

Hout-betonschutting

Wil je een onderhoudsvrije schutting, dan ga je voor een hout-betonschutting. Het houten schuttingscherm zit bij een hout-betonschutting met speciaal beslag, vast aan betonnen palen. Het onderste deel van de schutting bestaat uit een betonnen plaat, al dan niet met een motief. Zo blijf het houten gedeelte vrij van de grond, en blijft niet continu nat.

hout-betonschutting keuze hout schuttingGa naar voordelen hout-betonschutting

Helemaal geen hout?

Dan kies je een betonschutting met aan beide zijden een decoratief motief. Betonschuttingen zijn duurzaam en gaan langer mee dan een houten schutting, of hout-betonschutting.

betonschutting keuze hout schutting

Ga naar schutting van beton

Heb je meer vragen over de houtsoorten die wij leveren?

Bekijk alle mogelijkheden eens goed en als je nog vragen hebt, kun je die gewoon stellen. Ook rechtstreeks via de WhatsApp knop hier op het scherm.

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.Of bel ons via: 0524 22 34 77

Gerelateerde artikelen

Duurzaamheid Douglashout