Het lijkt een vraag die makkelijk te beantwoorden is, en dat is het ook. De omschrijving van een schutting is vrij eenvoudig: “Een schutting is een erfafscheiding, meestal gemaakt van hout. In het algemeen onttrekt een schutting datgene wat erachter ligt aan het oog…” (nl.wikipedia.org) Maar toch kun je de vraag ook anders beantwoorden en iets meer informatie geven. Dat doen we hier.
Erfafscheiding
Over het algemeen is een schutting een erfafscheiding tussen twee stukken grond, al dan niet van een andere eigenaar. Met een schutting baken je je eigen stuk grond zo af, dat inkijk meestal niet mogelijk is. Al zijn er vele soorten schuttingen en onderdelen daarvan, waar je wel (gedeeltelijk) doorheen kunt kijken. Een schutting plaatst men ook vaak ter verfraaiing van de tuin. Een hekwerk van gaas of ander materiaal is ook een erfscheiding, als je deze op de erfgrens plaatst. Bij het plaatsen van een erfafscheiding moet je altijd rekening houden met de buren.
De wet en erfafscheidingen
Je mag in Nederland een schutting plaatsen zonder dat je hiervoor een vergunning (omgevingsvergunningvrij) nodig hebt. De schutting (lees; erfafscheiding) moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
Tot 1 meter zijn deze vergunningsvrij
Tussen de 1 en 2 meter zijn deze vergunningsvrij mits de schutting achter de voorgevelrooilijn staat.
Je kunt een en ander zelf controleren op de site van de overheid: https://www.omgevingsloket.nl/. Hier vind je tijdens de check ook duidelijk uitleg over bijvoorbeeld de voorgevelrooilijn. Lees voor meer informatie Schutting, erfscheiding en erfgrenzen
Soorten schuttingen
Je hebt schuttingen van onder andere de volgende materialen of combinaties daarvan:
Hout: De meest voorkomende vorm van erfafscheiding is een houten schutting. Je kunt kiezen uit verschillende soorten hout. Van geïmpregneerd grenen, vurenhout, douglas tot tropisch hardhout. Een nadeel is vaak de geringe levensduur van de palen en andere onderdelen die in aanraking komen met de grond.
Houtbeton: Houten (vuren, douglas, Nobifix®, hardhout) schuttingdelen met betonpalen (keuze uit meerdere kleuren) en onderaan een betonrand, met verschillende motieven en kleuren.
Beton: De gehele schutting bestaat uit betonpalen met daartussen betonplaten.
Kunststof: Het materiaal van deze schuttingen bestaat meestal uit gerecycled materiaal. Het nadeel zijn de vrij hoge kosten.
Composiet: Deze schuttingen worden gemaakt van houtvezels die zijn vermengd met een bindmiddel.
Metaal: Er zijn ook schuttingen die geheel van metaal zijn, meestal aluminium.
Andere materialen die worden gebruikt voor schuttingen zijn bijvoorbeeld wilgentakken, bamboe of zogenoemde schanskorven (gevuld met stenen).
Houtbeton-schutting
Een houtbeton-schutting bestaat uit houten schuttingdelen die je plaatst op een betonnen plaat. Het geheel sluit je weer op tussen twee betonnen palen. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen rotting gevoelige delen in de grond komen. Bij Zuidema Schuttingen kun je kiezen uit normaal, semi luxe of luxe houtbeton-schuttingen. Het verschil tussen deze typen, zit in het aantal (hoogte) en motief op de betonnen platen. Lees alles over houtbeton-schuttingen.
Standaard houtbeton
Bij een normale houtbeton-schutting, bevindt zich een gladde betonnen plaat van 26 cm hoog tussen de palen. Deze plaat is deels ingegraven in de grond. De schermen hebben normaal een afmeting van 180 cm breed en 180 cm hoog.
Semi luxe houtbeton
Bij een semi luxe houtbeton-schutting heb je keuze meerdere motieven voor op de platen (van rots tot stenen muur). De betonnen plaat is 36 cm hoog. Daarom is het scherm erboven maar 165 cm hoog, voor een schutting van 2 m hoog.
Luxe houtbeton
Een lux houtbeton-schutting bestaat uit twee betonnen platen (met of zonder motief), met een schuttingdeel van geringere hoogte, daarboven op. De voordelen van een (semi luxe, luxe) hout-betonschutting:
Wil je iets exclusiefs op de erfscheiding, dan kies je voor een betonnen schutting met een elegant motief. Hierbij heb je weer keuze uit vele mogelijkheden en opties. De voordelen van een betonschutting: