Welke houtsoort kun je kiezen voor een schuttingpoort?

Welke houtsoort kun je kiezen voor een schuttingpoort?

Heb je net een nieuwe hout beton schutting (laten) plaatsen? Dan hoort daar natuurlijk een mooie en goede schutting poort bij. Het kan ook zijn dat de omheining van jouw tuin prima in orde is, maar dat je op zoek bent naar een geschikte poortdeur om de tuin veilig af te sluiten.

Veel mensen kiezen voor een houten schuttingpoort. Deze biedt namelijk de meeste voordelen, zoals volledige privacy en duurzaamheid. Daarnaast past hout erg goed bij de verschillende vormen van schuttingen of omheiningen.

Maar welke houtsoorten kun je kiezen voor een schuttingpoort en welke is het best? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende houtsoorten voor een schuttingpoort.

Uit welke houtsoorten kun je kiezen?

Als je op zoek bent naar een houten schuttingpoort, dan zul je zien dat je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten. Dat kan de keus best moeilijk maken, want de kans is groot dat je de verschillende eigenschappen van deze houtsoorten niet kent.

Ga je een schuttingpoort bij Zuidema Schuttingen bestellen, dan kun je kiezen uit:

Wij beschrijven deze uitgebreid, zodat je een weloverwogen keus kunt maken voor het hout van jouw nieuwe schuttingpoort.

Douglashout

Douglashout is afkomstig van een naaldboom, de Lariks. Meestal wordt naaldhout gezien als een zacht soort hout, maar Douglashout is zeer massief en stevig. Het wordt dan ook hardhout genoemd.

Douglashout staat het meest bekend om de mooie warme uitstraling. Het heeft een roodachtige kleur. Dit is de reden waarom het hout vaak onbehandeld wordt gelaten. Dit heeft echter wel gevolgen voor de duurzaamheid. Tevens verkleurt het hout vrij snel in een grijze gloed.

Grenenhout

Grenen is één van de meest gebruikte houtsoorten. We zien het terug in meubels, bij de bouw van woningen en natuurlijk ook voor schuttingen en schuttingpoorten. Het hout is zo populair, omdat het makkelijk bewerkbaar is. Het splijt en barst niet snel als erin gezaagd of geboord wordt.

Dit hout is afkomstig van de grove den (Pinus Sylvestris), deze komt gewoon in Nederland voor. Hierdoor is grenen een zeer betaalbaar soort hout. Grenenhout voor een schuttingpoort wordt geïmpregneerd met groene afwerking om te zorgen dat het hout langer meegaat.

Red class Wood

Red class Wood is eigenlijk gewoon grenenhout, maar in plaats van een groene impregneer is het voorzien van een rode afwerking. Door de rode impregneer krijgt het grenen de uitstraling van Douglashout. Red class Wood heeft echter de kenmerken en bovendien alle voordelen van grenenhout, zoals duurzaamheid en betaalbaarheid.

Nobifix

Nobifix is geen houtsoort, maar de benaming voor een bepaalde behandeling van grenenhout. Dankzij deze behandeling wordt het hout veel duurzamer. Dit is een moderne procedure waarbij gebruik gemaakt wordt van hoge druk en vacuüm.

Bepaalde stoffen worden zo in het hout gedrukt, deze zorgen ervoor dat het hout heel lang meegaat, het wordt onderhoudsvrij, weert insecten en is bestendig tegen schimmels. De levensduur van het hout evenaart dankzij deze methode de groeitijd van de boom.

Voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten

Voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van deze houtsoorten?

De voor- en nadelen van Douglashout

De voordelen van douglashout:

  • Een houtsoort met een mooie uitstraling, prachtige warmrode kleur, 3 jaar garantie.

De nadelen van douglashout:

  • De rode kleur vergrijst snel zonder behandeling, het is onbehandeld hout, het hout scheurt sneller dan grenen, er zitten meer knoesten in het hout dan bij grenen, Douglashout heeft veel harsvorming, vrij prijzig.

De voor- en nadelen van grenenhout

De voordelen van grenenhout:

  • Stevig soort hout, makkelijk bewerkbaar, behandeld waardoor het 10-15 jaar meegaat, minder knoesten en hars dan bij Douglashout, 10 jaar garantie, voordelig.

De nadelen van grenenhout zijn:

  • De groene impregneer zorgt voor een onnatuurlijke kleur.

De voor- en nadelen van Red class Wood

De voordelen van Red class Wood zijn:

  • Net zo sterk en makkelijk bewerkbaar als grenenhout, geïmpregneerd voor lange levensduur, behandeld met rode impregneer voor een warme en natuurlijk uitstraling, 10 jaar garantie, de kleur blijft 4 x langer zitten dan bij Douglashout, voordeliger dan Douglashout.

De Nadelen van Red Wood:

  • Geen.

De voor- en nadelen van Nobifix

De voordelen van Nobifix zijn:

  • Zeer duurzaam en sterk, mooie donkere en warme kleur, maar liefst 30 jaar garantie, onderhoudsvrij, bestand tegen insecten en schimmels, gaat het langst mee van alle houtsoorten.

De nadelen van Nobifix:

  • Duurder soort hout (prijs betaalt zich terug door duurzaamheid).

Houtsoort kiezen voor schuttingpoort;

Houtsoort kiezen voor schuttingpoort; de conclusie

Welke houtsoort kies je voor je schuttingpoort? De keus kun je van verschillende factoren laten afhangen: Smaak, prijs en uitstraling. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk of er al een schutting van een bepaalde houtsoort aanwezig is.

Heb je een schutting van grenenhout? Dan kun je daar het best een grenen schuttingpoort bij plaatsen. De houtsoorten met een rode uitstraling passen in principe allen bij elkaar. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Douglas snel zal verkleuren, er zal dan kleurverschil ontstaan tussen poort en schutting.

Via onze website kun je jouw schuttingpoort bestellen. Heb je vragen over onze schuttingpoorten en de houtsoorten? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:


Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen



Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen