Verschil houten schutting en hout-betonschutting

Verschil houten schutting en hout-betonschutting

Het is belangrijk het verschil tussen een houten schutting en hout-betonschutting te weten als je voor de keuze staat een nieuwe schutting in je tuin te plaatsen. De keuze die je maakt heeft namelijk invloed op de levensduur, duurzame karakter en uitstraling van je tuin. Daarom komt hier verdere uitleg over het verschil tussen een houten schutting en hout-betonschutting. Op deze manier ben je straks in staat om tot de beste keuze te komen.

Een houten schutting is gemaakt van hout. Dat geldt zowel voor de schuttingpalen die in de grond komen te staan als voor de planken of schuttingscherm. Hout is populair materiaal om in de tuin toe te passen vanwege de natuurlijke uitstraling. Bovendien is hout wat dat betreft neutraal van kleur en past een houten schutting dan ook bij alle tuinstijlen. 

Er zijn verschillende soorten houten schuttingen te onderscheiden, zoals gemaakt van Douglas hout dat van origine een lichte warme kleur heeft, maar in de loop der tijd verandert naar een mooie grijstint. Er zijn ook schuttingen die gemaakt worden van grenen hout die een extra lichte kleur hebben en veel te zien zijn in moderne tuinen.

Een hout-betonschutting bestaat uit een deel beton en uit een deel hout. Er zijn allerlei combinaties mogelijk om een hout-betonschutting uit te voeren. Het belangrijkste kenmerk van een hout-betonschutting is dat de schuttingpalen en onderste constructie van beton is gemaakt. Door houten schuttingen te combineren met beton ontstaat er een decoratief en duurzaam geheel. 

Het voordeel is dat beton niet gevoelig is voor vocht, zoals de houten schuttingpalen dat wel zijn. Hout-betonschuttingen zijn uitvoerbaar met uiteenlopende soorten hout, zoals met Douglas hout, grenen hout, nobifix en red class wood. De populariteit van hout-betonschuttingen neemt de laatste jaren sterk toe en dat is te danken aan de voordelen vergeleken met houten schuttingen.

Verschil houten schutting en hout-betonschutting

Het grootste verschil tussen een houten schutting en hout-betonschutting is het gebruik van materialen. Daar waar een houten schutting volledig van hout is gemaakt, geldt voor een hout-betonschutting dat er sprake is van een combinatie van hout en beton. Er zijn hierdoor een aantal verschillen te onderscheiden ten aanzien van diverse kenmerken, zoals de stevigheid, levensduur, invloed bij harde wind en uitstraling.

Stevigheid schutting

Een belangrijk verschil is de stevigheid van de schutting, waarbij een hout-betonschutting steviger is dan een houten schutting. Beton zorgt voor een sterker fundament dan schuttingpalen van hout.

Levensduur schutting

Houten schuttingpalen zijn gevoeliger voor vocht dan beton. Dat zorgt ervoor dat hout kan gaan rotten en dat is bij beton niet het geval. Het verschil is dan ook dat een hout-betonschutting een langere levensduur heeft dan een houten schutting.

Bij harde wind

Bij harde wind blijft een hout-betonschutting rechtop staan en loop je met een houten schutting kans dat de schuttingpalen in beweging komen en daardoor omvalt. Wat dat betreft zorgt de combinatie van beton met hout voor een extra sterke en windbestendige constructie.

Uitstraling

Uiteraard is er eveneens sprake van een verschil tussen een houten schutting en hout-betonschutting voor wat betreft de uitstraling. De combinatie van beton met hout is eigentijds en er zijn allerlei soorten stijlen te realiseren. Bijvoorbeeld door met laag beton of hoog beton te werken in combinatie met hout en het type houtsoort. 

Bij houten schuttingen is de variatie qua uitstraling beperkter. Beide typen schuttingen voorzien in een natuurlijke look, maar een houten schutting heeft wat dat betreft een meer authentiek karakter.

Het is afhankelijk van je persoonlijke wensen welke schutting voor jou het beste is. Kies je voor kwaliteit en duurzaamheid met keuze uit allerlei stijlen dan is een hout-betonschutting de beste keuze. Wil je een echt authentieke natuurlijke uitstraling in je tuin realiseren dat uit één geheel bestaat dan kan je de voorkeur naar een houten schutting laten uitgaan.

Het verschil tussen een houten schutting en hout-betonschutting leidt tot de volgende conclusie: een hout-betonschutting komt qua kwaliteit, stevigheid, duurzaamheid en levensduur als beste uit de bus. Een houten schutting in je tuin volstaat als je meer waarde hecht aan de natuurlijke look en minder waarde hecht aan levensduur, duurzaamheid en kwaliteit. 

In de kennisbank van Zuidema Schuttingen vind je tientallen blogs met handige tips en adviezen. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
Reactie plaatsen