Stappenplan hout-betonschutting plaatsen

Stappenplan hout-betonschutting plaatsen

Wil je een hout beton schutting zelf plaatsen dan vind je in dit stappenplan de stappen die je moet zetten om de schutting op de juiste manier te plaatsen. Ook vind je hier alles over de juiste materialen. In de webshop van Zuidema Schuttingen bestel je eenvoudig de materialen die nodig zijn om je eigen hout beton schutting te plaatsen.

Zelf plaatsen of laten plaatsen

Wanneer je geen gedoe wilt bij je nieuwe schutting dan raden wij aan dat je deze laat plaatsen door een professional. Ben je handig of laat jouw budget het plaatsen van een schutting niet toe dan kun je de schutting zelf plaatsen. Het plaatsen van een hout beton schutting vraagt een goede voorbereiding. In deze handleiding laten we stap voor stap zie hoe de verschillende onderdelen dienen te worden geplaatst.

Materialen

De werkzaamheden kunnen het beste door twee personen worden uitgevoerd. Zorg dus dat je een aantal vrienden/vriendinnen of familieleden vraagt die je een dagje komen helpen. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je het volgende gereedschap nodig:

 • Meetlint
 • Waterpas
 • Grote grondboor (min. Diameter 30 cm) of schep
 • Accuboormachine of schroevendraaier
 • Grote slijpmachine indien een passtuk (beton) moet worden gezaagd.
 • Zaag
 • Metselkoord
 • Piketpaaltjes

Meten is weten

Verzeker je ervan dat alle benodigde materialen aanwezig zijn voordat je begint. Controleer nogmaals de tekening en de maten die daarop zijn aangegeven. Het is absoluut belangrijk dat de begin/eindpaal op de juiste plaats en hoogte wordt geplaatst.

Download stappenplan

Het stappenplan in je mailbox ontvangen? Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan uitprintbaar in je mailbox. Uiteraard gaan we netjes met je gegevens om, check hiervoor onze privacy policy.

Voorbereiding is het halve werk

We raden je echt aan je goed voor te bereiden op de te zetten stappen. Dit begint bij het inmeten van de schutting en het bepalen van zaken als hoogte, een mogelijk aflopende tuin of hoe precies je meet wanneer je de tuin inmeet. Als achteraf blijkt dat je de juiste materialen niet hebt of dat je over het hoofd hebt gezien dat de tuin schuin afloopt dan is dit uiterst frustrerend.

Maaiveld

Het maaiveld is de hoogte die bepaalt hoe hoog de schutting komt te staan. Hierbij ga je meestal uit van één punt dicht bij de woning. Hierbij ga je dan uit van de bovenkant van het terras of het gazon als maaiveld.

Let er wel op de je tuin niet afloopt. Wanneer hier meer dan tien centimeter speling opzit komt de betonnen onderkant van de hout beton schutting namelijk vrij te liggen. Deze worden op een diepte van 10 centimeter in de grond geplaatst.

Loopt je tuin toch?

Loopt je tuin toch af? Dan heb je twee keuzes:

Recht afgewerkt aan de bovenkant

Je laat de hele schutting zakken waardoor een deel van de schutting verder in de grond zit. Dan is je schutting bovenaan recht en netjes afgewerkt. Alleen betonnen deel 1 zit verder in de grond dan betonnen deel 4.

Schutting rechtafgewerkt

Verspringen van de schuttingdelen

Je kunt er ook voor kiezen de schuttingdelen te laten verspringen. De schermen verschillen dan in hoogte. Dit gebeurt in de praktijk vooral wanneer de hoogteverschillen behoorlijk zijn. Het betekent dat schuttingdeel A hoger staat dan schuttingdeel B.

Schutting laten verspringen

Het plaatsen van de schutting

Nu kun je starten met het plaatsen van de schutting. Dit begint altijd bij het plaatsen van de begin en eindpaal.

Begin/eindpaal plaatsen

Als eerste bepaal je waar de beginpaal en de eindpaal komen te staan. Dit doe je per recht stuk. Tussen deze palen komen de schermen en de betonnen delen te staan. Omdat elke tuin anders is, is hier geen standaard maatstaf voor.

Voor de ene tuin geldt dat de beginpaal tegen het huis komt te staan, voor de andere tuin begint dit bij het tuinschuurtje. Zorg dat je logisch nadenkt.

Bestel je materialen in onze webshop

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je palen voor jouw hout-betonschutting.

Je bestelt:

Naar de webshop


Gaten graven voor de palen

Je begint met het plaatsen van de beginpaal voor je schutting. Voor alle palen geldt dat je een gat graaft van 30×30 centimeter. Dit gat moet ongeveer 80 centimeter zijn.

Bonustip: Het kan verstandig zijn een grote grondboor te huren. Dit is een speciale boor waarmee je eenvoudig grote gaten in de grond maakt. Dit kun je handmatig doen maar ook motorisch.

Plaats de beginpaal in het gat. Dit doe je ook met de eindpaal. Aan de palen zit een sponning. De sponning is de inkeping die in de betonnen paal zit. Hier schuif je straks de betonnen platen in die onderaan de schutting zitten. Een beginpaal heeft doorgaans aan 1 kant een sponning. Een eindpaal kan aan meerdere kanten een sponning hebben, dit hangt er vanaf of je verder wilt bouwen vanaf de eerste eindpaal van een recht stuk.

Plaatsen van hout-betonschutting

Download stappenplan

Het stappenplan in je mailbox ontvangen? Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan uitprintbaar in je mailbox. Uiteraard gaan we netjes met je gegevens om, check hiervoor onze privacy policy.

Paal loodrecht

Zorg dat de paal loodrecht komt te staan met behulp van een waterpas.

Paal loodrecht plaatsen

Paal loodrecht plaatsen

Betonmortel storten

Stort de betonmortel rondom de paal, water toevoegen is niet nodig. Vul het gat verder aan met aarde tot 10 cm onder het maaiveld en stamp het geheel aan.

Let op: zorg ervoor dat de paal zich niet verplaatst tijdens het plaatsen

Hoe betonmortel storten?

Controleer of de paal nog loodrecht staat én of deze nog op de juiste hoogte staat. Je kunt dit nu nog herstellen namelijk.

Storten van betonmortel

Bestel je materialen in onze webshop

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je betonmortel voor jouw hout-betonschutting.

Naar de webshop

Plaatsen van de tussenpalen

Om te zorgen dat je de tussenpalen op de juiste, rechte lijn krijgt span je nu een touw tussen de beginpaal en de eindpaal. Dit kan met behulp van piketpaaltjes. Zorg dat de piketpaaltjes zo geplaatst worden dat de draad altijd weer op dezelfde plek geplaatst kan worden mocht het touw per ongeluk losgehaald worden.

De overige palen plaatsen

Tussen de beginpaal en de eindpaal van het rechte stuk plaats je nu de tussenpalen. Tussen deze palen komen de schermen te staan.

Meet 190 centimeter

Je meet 190 cm uit van het hart van de beginpaal. Deze 190 centimeter is de lengte van een scherm (180 centimeter) + de breedte van een paal (10 centimeter).

Overige palen plaatsen

Bonustip: je kunt een afdeklat gebruiken om de juiste maten te bepalen tussen de palen.

Gat boren of graven

Vervolgens boor of graaf je het gat voor de tweede paal op deze plek. Houd hierbij de eerdergenoemde regels aan voor het graven van een gat. Houd hierbij rekening met dat je het hart van het gat wat je graaft 5 centimeter vanaf het touw komt te staan. Dit omdat de paal 10 centimeter breed is.

Geul graven: diepte 10 centimeter

Tussen de beginpaal en de eerste paal graag je nu een geul met een diepte van 10 centimeter. Deze geul graaf je omdat je omdat de betonplaat 10 centimeter in de grond komt wanneer je deze plaatst. Dit doe je ook tussen de andere palen.

Overige palen plaatsen

Herhaal punt 7, 8 en 9 voor de rest van de palen tot aan het einde of hoek van de schutting.

Betonpalen Zuidema Schuttingen

Bonustip

Zet de palen in eerste instantie los in de gaten. Je kunt er ook voor kiezen de palen pas in de gaten te zetten nadat je de betonelementen hebt geplaatst.

Betonelementen plaatsen

Nu is het tijd om de schutting op te bouwen. Je begint met de betonplaten. Deze platen plaats je tussen de palen. Je laat de plaat in de inkeping glijden. Let wel: de betonplaten zijn zwaar, zorg dat je dit met twee man doet. Aan de betonplaten kunnen scherpe randen, zorg dus dat je handschoenen draagt.

Plaatsen van betonpalen

Betonplaat in de geul

Plaats de betonplaat in de geul en in de sponning van de eerste paal. Let op: zorg dat er geen zand of vuil tussen het element en de sponning komt tijdens het plaatsen.

Bestel je materialen in onze webshop

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je betonplaten voor je schutting:

 • Dubbelzijdige betonplaten
 • Enkelzijdige betonplaten

Deze platen bestel je in de kleuren antraciet, crème, stamp grijs, taupe of wit.

Naar de webshop


Het motief aan de juiste kant

Bij de keuze voor jouw schutting heb je gekozen voor een enkelzijdig of een dubbelzijdig motief voor je schutting. Let er op dat eventuele reliëf-motief aan de juiste zijde zit wanneer je voor een enkelzijdig motief hebt gekozen.

Motief aan de juiste kant plaatsen

Meerdere platen

Heb je een standaard hout-betonschutting dan plaats je één betonnen plaat. Heb je gekozen voor een semi luxe of luxe hout beton schutting dan plaats je een tweede of zelf een derde betonplaat bovenop de eerste plaat.

Bonustip

Controleer per laag of de betonelementen waterpas liggen.

Liggen de betonelementen waterpas?

Plaatsen tweede/tussenpaal

Nu is het tijd om de betonplaten vast te zetten tussen de palen.

Plaats de tweede paal (met aan beide zijden een sponning) in het gat en zorg dat de platen goed in de sponning komen.

Plaatsen van tweede paal schutting

Plaatsen tussenpaal schutting

Loodrecht

Controleer of de paal loodrecht staat.

Stort betonmortel

Stort de betonmortel in het gat en vul deze aan met aarde.

Stort de betonmortel in het gat en vul deze aan met aarde.

Herhaal Stap 2 en 3 tot de hoek- of eindpaal.

Monteer het L-beslag t.b.v. de houten schuttingdelen

Nu is het tijd om de houten schermen te monteren op de betonplaat/platen. Om de houten schermen vast te zetten werk je met een L-beslag. Dit is een ijzeren profiel wat je vastmaakt aan de betonpaal. Hier kun je de schermen aan vastschroeven.

L- beslag monteren op schutting

Wat is een L-beslag?

Een L-beslag bestaat uit drie onderdelen. Het L-beslag (ook wel hoekijzer genoemd), een busje en de schroef.

In alle palen zit bovenin en onderin een gat. Dit gat is door de paal heen geboord. Het L-beslag wordt gemonteerd via deze gaten.

en L-beslag bestaat uit drie onderdelen. Het L-beslag (ook wel hoekijzer genoemd), een busje en de schroef. In alle palen zit bovenin en onderin een gat. Dit gat is door de paal heen geboord. Het L-beslag wordt gemonteerd via deze gaten.

Dit is wat je gaat doen:

 • Als eerste schuif je het L-beslag op het busje.
 • Vervolgens druk je de schroef door het gat in de paal.
 • Aan de andere kant van de paal draai je de schroef vast in het busje.
 • Nu is het L-beslag gemonteerd.
 • Dit doe je onder en bovenaan elke paal.

Detail 1:

Hoe moet je L-beslag monteren?

L beslag

Twee dingen om op te letten:

 1. Bij een beginpaal moet je voordat je de paal plaatst, de schroef alvast in het gat stoppen. Wanneer de paal tegen een muurtje of het huis staat kun je anders de schroef niet meer door de paal halen.
 2. Bij een tussenpaal plaats je aan twee kanten een L-beslag. Je zet dus eerst het L-beslag op de paal, drukt de schroef er doorheen, deze druk je ook door het L-beslag aan de andere kant. En dan plaats je het busje op de schroef.

Detail 2:

L-beslag tussenpaal

Monteren 2e paal

Samenvatting detail 1 en 2

Detail 1 en detail 2 bij het plaatsen van l-beslag in tussenpaal

L-beslag bestellen in de webshop

Wil je L-beslag bestellen? In onze webshop vind je complete setjes voor de montage van je schutting.

Naar de webshop

Plaatsen houten schuttingdelen

Je laat nu het houten schuttingdeel tussen de twee palen zakken. Zorg dat deze tegen de hoekijzers aanvalt.

Plaatsen van houten schuttingdelen

Monteren schuttingdeel

Zet het schuttingdeel vast met schroeven.

Monteren van schuttingdeel

Schuttingdeel vastzetten met schroeven

Monteren van schuttingdeel

Schermen bestellen in de webshop

In onze webshop bestel je:

 • Grenen schuttingschermen
 • Douglas schuttingschermen
 • Gaasschermen
 • Schermen met rechte afwerking
 • Schermen met toogafwerking
 • Trellisschermen
 • V-Schermen

Al deze schermen zijn verkrijgbaar als 19-planks, 21-planks of 21-planksscherm.

Naar de webshop

Plaatsen afdekkap

Als laatste plaats je een houten afdekkap op het houten schuttingdeel. Dit is voor de afwerking van de schutting.

Plaats de houten afdekkap op het houten schuttingdeel en zet deze vast met twee schroeven.

Afdekkap plaatsen schutting

Plaatsen van afdekkap

Plaatsen schutting afronden

Afdekkappen bestellen in de webshop

Afdekkappen bestel je eenvoudig in de webshop van Zuidema Schuttingen

Naar de webshop

Download stappenplan

Stappenplan plaatsen van hout-betonschutting

Het stappenplan in je mailbox ontvangen? Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan uitprintbaar in je mailbox. Uiteraard gaan we netjes met je gegevens om, check hiervoor onze privacy policy.

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Over de schrijver
Wij vinden het erg leuk om onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren met je te delen via blogs. Wij vertalen de vragen van onze klanten en de dingen die we willen delen naar waardevolle blogs. Heb je hier vragen over reageer dan gerust onder het blog of neem contact met ons op.
heidi
Door

heidi

op 19 Sep 2022

waar kan ik het stappenplan vinden aub?

Lisanne Mol
Door

Lisanne Mol

op 23 Jul 2023

Het stappenplan hout beton schutting plaatsen is te vinden via bijgaande link www.zuidema-schuttingen.nl/vragen-tips-advies-schutting/stappenplan-hout-beton-schutting-plaatsen/

Reactie plaatsen