Levensduur schutting: welke schutting gaat het langst mee?

Wat is de levensduur van een schutting? Vraag jij je af hoe lang een schutting meegaat? En wil je weten welk type schutting het langst meegaat? We zetten hieronder de verschillende soorten schuttingen op een rijtje.

Waarom een schutting?

We begrijpen dat de levensduur van de schutting een rol speelt bij de keuze voor een nieuwe schutting. Het kan zijn dat je een nieuwe schutting wilt omdat je:

  • Nu een schutting hebt die 'kapot' is. De schutting is kapot gewaaid of is gewoon 'af' door de weersomstandigheden in de afgelopen jaren.
  • Een groene erfafscheiding hebt (zoals coniferen) en dit te veel tijd kost om te onderhouden
  • Je minder inkijk wilt in de tuin
  • Je een houten schutting hebt en graag naar een hout-betonschutting wilt

levensduur schutting coniferen

Levensduur schutting belangrijk

De levensduur van een schutting is  belangrijk. Je wilt geen schutting die na een paar jaar al lelijk wordt of begint te rotten. Alleen natuurlijke materialen kunnen gaan rotten, dus hout of ander plantaardig materiaal. Hout kun je zo behandelen dat het langer meegaat, maar dit vraag wel extra onderhoud.

Er is echter ook hout dat al een bepaalde behandeling heeft ondergaan, en daardoor een langere levensduur heeft. Dan hebben het bijvoorbeeld over geïmpregneerd hout.

Gemiddelde levensduur van de schutting

De gemiddelde levensduur van een schutting is 15-35 jaar. We zijn ons er van bewust dat dit nogal een breed spectrum is. Alles hangt af van de gebruikte materialen en de wijze van plaatsen. Hier gaan we verder op in.

Welke factoren zijn van invloed op de levensduur?

De levensduur van de schutting wordt bepaald door factoren als:

  • Welke materialen zijn er gebruikt? Beton gaat minder snel kapot dan hout. Werk je met hout, dan hangt het af van het soort hout. Grenen hout blijft langer mooi/goed dan douglas hout.
  • Hoe is de schutting geplaatst: is een schutting niet goed geplaatst dan kan deze omwaaien of vatbaarder zijn voor weersomstandigheden.
  • Onderhoud van de schutting: de houten en betonnen onderdelen van de schutting kunnen onderhouden worden waardoor de levensduur verlengd wordt.

Duurzame schutting

Wat is een duurzame schutting? Een schutting die twintig jaar goed blijft, hoeft niet direct een duurzame schutting te zijn. Want duurzaamheid gaat ook over hoeveel impact de productie van de schutting heeft op het milieu en het klimaat. Een schutting van tropisch hardhout gaat lang mee, maar dit hout komt wel uit de oerwouden die we hard nodig zijn voor ons eigen klimaat.

Het moet dus verantwoord zijn geproduceerd. Dat betekent dat het hout een bepaald keurmerk moet hebben, anders ben je verkeerd bezig. Zo zijn er andere materialen, die gebruikt worden als schuttingmateriaal, en minder duurzaam zijn. Daar moet je dus ook over nadenken.

Levensduur van een houten schutting

De levensduur van een compleet van hout gemaakte schutting is afhankelijk van de houtsoort:

  • Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar
  • Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar
  • Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar

Sommige houten schuttingen kun je behandelen met een beits of speciale verf. Dit betekent wel dat je regelmatig moet beitsen. De productie van beits en verf heeft ook invloed op de totale duurzaamheid van de schutting. De kwetsbaarste onderdelen van een houten schutting zijn de palen. Deze staan tenslotte in de grond en worden voortdurend nat.

Sommige mensen behandelen de palen met bijvoorbeeld carboleum of zelfs koolteer. Dat is echter milieuvervuilend, vooral om dat het in aanraking komt met de bodem. Niet duurzaam dus.

Een vlechtschermen schutting is ook een populair goedkoop alternatief. Maar vlechtschermen gaan maar een paar jaar mee, wanneer je pech hebt. En dan moet je ze vervangen wat uiteindelijk weer meer kost dan een normale houten schutting.

levensduur houten schutting

Levensduur van een hout-betonschutting

De levensduur van een hout-betonschutting wordt, in vergelijking met een houten schutting, langer door het gebruik van het beton. Betonnen palen in de grond gaan langer mee dan houten palen. Ook zorgen de betonnen palen en platen ervoor dat de schutting minder vatbaar is voor weersomstandigheden.

Ga naar: verschil hout-betonschutting en houten schutting

levensduur hout-betonschutting

Levensduur van een betonschutting

Je kunt je voorstellen dat een betonschutting lang meegaat. Doordat de schutting enkel uit betonnen onderdelen bestaat is de kans klein dat de schutting vatbaar is voor weersomstandigheden als wind en regen. We kunnen dus wel zeggen dat een betonschutting een langere levensduur garandeert.

Door het beton goed te onderhouden (tegen kalkuitbloei bijvoorbeeld) verleng je de levensduur ook nog.

Bamboe schutting

Bamboe wordt gebruikt voor veel toepassingen, ook voor schuttingschermen. Bamboe moet geïmpregneerd zijn voor een langere levensduur. Die levensduur kun je verlengen door de bamboe te behandelen met een speciale beits. De bamboe schuttingdelen kunnen dan 15 tot 20 jaar meegaan.

Bamboe is echter moeilijker te verwerken dan hout. Let er wel op dat een bamboe schutting kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld een hout-betonschutting daar waar het gaat om de weersomstandigheden.

levensduur bamboe schutting

Kunststof schutting en composiet

Kunststoffen schuttingen zijn op zich duurzaam, mits ze gemaakt zijn van gerecyclede kunststoffen. Ze hebben bijna geen onderhoud nodig maar zijn wel gevoelig voor beschadigingen en kunnen verkleuren. Kunststoffen schuttingen kunnen wel 20 jaar meegaan. Composiet schuttingen zijn gemaakt van houtvezels vermengt met een speciale epoxihars. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor volledig kunststoffen schuttingen.

Tips voor het verlengen levensduur schutting

Wil je dat de schutting langer mee gaat: we hebben enkele tips voor je op een rij gezet:

Onderhoud van het beton

Op het beton kunnen witte vlekken ontstaan. Dit noemen we kalkuitslag. Van belang is dat je aandacht geeft aan het onderhoud van het beton. Dit kan door het beton te coaten met een speciale coatings.  Deze coatings zijn ontwikkeld om je betonnen schutting jarenlang mooi te houden.

De coating heeft een kleur, waarmee je de oorspronkelijke kleur van het beton weer herstelt. Tegelijkertijd zorgt de coating ervoor dat het beton niet in aanraking komt met de buitenlucht, waardoor er geen kalkuitbloei kan ontstaan. Door de behandeling met de coating regelmatig te herhalen, houd je je schutting in perfecte conditie.

>>> Bestel de coating

Juiste plaatsing schutting

Het helpt enorm wanneer een schutting op de juiste manier geplaatst is. Is de schutting op de verkeerde plek of op de verkeerde manier geplaatst dan is deze vatbaarder voor wind bijvoorbeeld. Een goede reden om je schutting te laten plaatsen door professionals. Dan weet je zeker dat dit goed geregeld wordt.

De juiste materialen

Goedkoop is duurkoop. Die uitdrukking ken je vast. Dit geldt ook voor je schutting. Reken maar mee: wat is duurder?

Een schutting die je nu € 1000 kost en met vijf jaar kapot is of ...

Een schutting die je nu € 2000 kost en met vijftien jaar kapot is.

De vraag is of je op de lange termijn of op de korte termijn de financiële voordelen wilt ervaren. Kies je voor een hout-betonschutting dan kies je voor betonnen palen die de schutting dragen. Dit heeft een voordeel wanneer je het vergelijkt met een schutting met houten palen. Ook is het soort hout wat je kiest voor je schutting belangrijk. Douglas hout gaat minder lang mee dan grenenhout bijvoorbeeld.

Conclusie levensduur schutting

We kunnen concluderen dat de levensduur afhangt van verschillende factoren. Houten schuttingen van mindere kwaliteit hout, gaan het minst lang mee. De levensduur van deze schuttingen ligt onder de 10 jaar. Vooral de houten palen zijn gevoelig voor vocht en schimmels.

Deels houten schuttingen, zoals hout-beton, gaan 15 tot 30 jaar mee, afhankelijk van het soort hout. Betonnen schuttingen gaan het langst mee, net als composiet schuttingen. Deze laatste zijn wel duurder.

Heb je meer vragen over de levensduur van schuttingen?

Bekijk alle mogelijkheden eens goed en als je nog vragen hebt, kun je die gewoon stellen. Ook rechtstreeks via de WhatsApp knop hier op het scherm.


Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.



Of bel ons via: 0524 22 34 77