Je wilt een andere tuinafscheiding maar wat voor afscheiding kies je: een schutting of groene haag? Misschien een eenvoudige vraag maar moeilijker te beantwoorden. We bespreken de opties die je hebt en wellicht kom je tot de juiste keuze.
Waarom een tuinafscheiding?
In de nieuwbouwwijken van na de oorlog werden de tuinen netjes naast elkaar aangelegd. Ze hadden een standaard indeling en vaak een pad dat uit grote betonnen tegels bestond met ruimte tussen de tegels. Dat was niet omdat het leuker stond maar waarschijnlijk om de kosten te drukken. Tenslotte kon dat zo een paar tegels schelen per tuin. En wanneer er vele tuinen aan te leggen waren, kon woningbouwvereniging of projectontwikkelaar daar op besparen.
Tussen de tuinen werd helemaal niets geplaatst en was het aan de nieuwe bewoners dat in te vullen. In die tijd zag je niet veel hoge scheidingen tussen de tuinen omdat dat gewoon niet de standaard was. Dat werd in de loop van de tijd wel anders en mensen wilden steeds meer privacy in de eigen tuin. Daarom zag je in die tijd ook steeds meer hogere tuinafscheidingen in de vorm van schuttingen of een groene haag.
Een schutting of groene haag geeft een beschermd gevoel waardoor je rustig kunt genieten van de tuin en de zon, zonder je bezig hoeft te houden met een (misschien praatzieke of bemoeizuchtige) buurman of buurvrouw. Mensen willen nu eenmaal een eigen plekje creëren waar ze zich helemaal thuis voelen. De een doet dat met veel groen, de andere door het toepassen van andere zaken als een vijver of een volière.
Groene haag
Iemand die van groen houdt zal misschien sneller kiezen voor een groene haag en dan wel een groenblijvende haag. Een liguster is daar een mooi voorbeeld van, die veel werd en nog steeds wordt gepland. Hetzelfde geldt voor een laurier of wat dacht je van de alom bekende coniferen.
Het nadeel van deze tuinafscheiding is dat je de haag wel moet onderhouden en dat is vaak het probleem. Vooral wanneer de haag breder en hoger wordt zodat je er moeilijker bij kunt. Zolang de haag klein is, kun je gemakkelijk overal bij, ook aan de andere kant bij de buren. En daar ligt op een gegeven moment ook het gevaar op de loer, dat jij wel de haag bijhoudt, maar de buurman er niet naar omkijkt. Dan ben je bijna verplicht de haag ook aan die kant te onderhouden terwijl je afgesproken had dat je dat samen zou doen. Het gevolg is mogelijke onmin met de buren en een groene haag die geheel uit proporties groeit.
Een ander nadeel is bijvoorbeeld de hoogte van de haag of coniferen. Die zal op een gegeven moment zo hoog zijn dat er steeds minder zonlicht in de tuin komt. En minder zonlicht is niet goed voor het gras en andere beplanting die zon nodig hebben.
Schutting
Een schutting als tuinafscheiding kent de hiervoor genoemde nadelen niet. Een schutting heeft meteen de juiste hoogte, hoeft niet te worden gesnoeid en neemt geen ruimte in. Nadeel is de hogere aanschafprijs per meter vergeleken met een groene haag. Toch kan dit ruimschoots opwegen tegen het weinige onderhoud en genot van een meteen afgeschermde tuin.
Dan kom je voor de keuze te staan wat voor schutting je wilt. Ga je voor de standaard houten schutting die bij de overburen al scheef hangt? Nee, dan toch maar een groene haag of er moet een goed en betaalbaar alternatief zijn. En die is er in de vorm van een houtbeton-schutting of betonschutting.
Houtbeton-schutting of betonschutting
Bij deze schuttingen heb je geen last van houten palen en planken die na enkele jaren al aangetast zijn of zelfs helemaal verrot. Want dat is vaak het probleem met de volledig houten schuttingen: verrotte palen in de grond en aangetaste planken vlak boven de grond. Andere voordelen zijn: Onderhoudsarm: een jaarlijkse controle op beschadiging is voldoende. Makkelijk schoon te houden: tijdens de jaarlijkse controle kun je met een sopje de meeste aanslag zo verwijderen, wil je de schutting mooi houden. Stevig en stabiel: een houtbetonschutting of betonschutting blijft ook tijdens een flinke storm gewoon staan. Geen inkijk: door de keuze van 19-, 21- of 23-planks schermen. Keuze uit: standaard, semi-luxe en luxe houtbetonschutting.
Houtbetonschutting
Een houtbeton-schutting heeft betonnen palen en het onderste deel van de schutting bestaat uit een betonnen plaat van ongeveer 36 cm hoog. Deze palen kunnen niet rotten in de grond en voor de platen geldt hetzelfde. De platen zet men meestal een 10-tal centimeters in de grond. Boven op de betonnen plaat is een houten schuttingscherm gemonteerd die men met speciaal beslag aan de palen bevestigd. Omdat het houten deel ver boven de grond staat, blijft het hout veel langer goed vergeleken met een houten schutting. Ga naar Houtbetonschutting voor meer informatie.
Betonschutting
Bij een betonschutting bestaat de gehele schutting uit betonnen elementen die tussen de palen zijn geplaatst. De palen hebben hiervoor een sponning waar men de betonplaten in laat zakken. Het mooie van deze schutting is dat er vele soorten, maten en kleuren te krijgen zijn. Ze zijn dus niet allemaal betongrijs maar kunnen ook bijvoorbeeld wit of bruin. Hetzelfde geldt voor het reliëf op de platen: gebroken steen, baksteen, rotsmotief en nog veel meer. Ga naar betonschutting voor meer informatie.
Liever een schutting dan een groene haag?
Heb je toch liever een houtbetonschutting of beton-schutting dan een groene haag, vraag dan meteen een offerte aan. Je kunt ook rechtstreeks bestellen in onze webshop waar je ook de handige schutting-samensteller vindt. Bekijk mogelijkheden eens goed en als je nog vragen hebt, kun je die gewoon stellen. Ook rechtstreeks via de WhatsApp knop hier op het scherm.
Wil je dat wij je helpen?
Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.