Hek of schutting; wat kies jij?

Een schutting of hek om de tuin plaatsen? Dat is een vraag die je jezelf misschien ook stelt omdat je de tuin wil veranderen of omdat de huidige afscheiding aan vervanging toe is.

Een hek geeft ruimte

Daar bedoelen we mee dat een hek je geen opgesloten gevoel geeft omdat je door het hek nog genoeg ziet van de omgeving. Een (laag) hek zie je vooral om de kleine voortuinen waarmee men voorkomt dat iemand zomaar de voortuin inloopt. Om die kleine voortuin zet je normaal gesproken geen schutting. Omdat een voortuin vaak maar een paar meter diep is, staat een schutting wel heel dicht op het huis en zie je helemaal niets meer. Daar komt bij dat een tuinafscheiding aan de voorkant van een huis meestal maar een meter hoog mag zijn.
hek of schutting sierhekwerkHekwerken heb je in allerlei vormen en materialen. Je kunt ze maken van hout of metaal en tegenwoordig ook van zogenoemde composietmaterialen. Je hebt veel keuze wanneer je een hekwerk laat plaatsen maar ook wanneer je besluit het helemaal zelf te doen. Een nadeel van een hek van hout is dat deze relatief veel onderhoud vergt. Maar ook een sierhekwerk moet regelmatig worden onderhouden om deze mooi te houden.

Een schutting biedt geborgenheid

Het tegenovergestelde van een hek, wat een ruimtelijk gevoel geeft, is een gesloten schutting. Een schutting is maximaal twee meter hoog zodat je er niet overheen kunt kijken. Een schutting is dan ook een hele goede erf- of tuinafscheiding. Het geeft je een geborgen, veilig gevoel en geeft je meer privacy dan een hekwerk, wanneer de schutting geheel gesloten is. Dat hoeft niet altijd want je kunt in een schutting bepaalde dingen opnemen waardoor je toch door de schutting kunt kijken. Een voorbeeld daarvan zijn gaasschermen of een trellisscherm.

Ook kun je spelen met de hoogte van schuttingdelen waarmee je mooie effecten kunt creëren. Een schutting biedt daardoor misschien iets minder privacy maar kan je toch een geborgen gevoel geven. De meeste schuttingen zijn gemaakt van houten palen en schuttingdelen of planken. Deze moeten goed beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden en vergen ook een jaarlijkse controle en onderhoud. Daarom is geïmpregneerd hout (vuren, grenen) een veel gebruikte houtsoort. Tegenwoordig is Douglas hout populair om zijn mooie geelbruine kleur die na verloop van tijd vergrijst. Het is echter minder duurzaam omdat het minder lang meegaat dan geïmpregneerd hout of hardhout.

Schutting of hek?

Wil je meer privacy en bescherming, dan plaats je een schutting. Een hek plaats je wanneer je de omgeving wil blijven zien of een schutting overbodig is. Maar zoals gezegd, kun je ook een combinatie neerzetten. Zo’n combinatie kan heel goed met houtbeton-schutting of een betonschutting. Het grote voordeel van een houtbeton- of betonschutting zijn de betonnen palen. Deze kun je gewoon in de grond zetten zonder dat ze worden aangetast in tegenstelling tot houten palen. Houten palen zullen binnen een aantal jaren zover zijn aangetast dat ze zwakker worden en sneller afbreken. Alleen hardhouten palen gaan langer mee maar die zijn ook veel duurder.
hek of schutting gaasscherm

Houtbeton-schutting

Een extra voordeel van de houtbeton-schutting is het feit dat de houten schuttingdelen niet in aanraking komen met de grond. Deze houten schuttingdelen zitten namelijk enkele centimeters tot tientallen centimeters boven de grond, boven een betonnen plaat of platen. Deze plaat of platen zitten opgesloten in de sponningen van de palen en zit ook een aantal centimeters in de grond. Ga naar houtbeton-schuttingen.
hek of schutting houtbeton combinatie

Betonschutting

Beton hoeft niet lelijk te zijn en dat bewijst onderstaande foto. Betonnen schuttingen bestaan uit betonnen elementen met kleur en reliëf naar keuze. Een betonnen schutting hoef je alleen maar schoon te houden. Ga naar betonschuttingen.

Hoog en laag mogelijk

Het mooie van houtbeton- en betonschuttingen is dat je er ook een heel mooi hekwerk van kunt maken. Hiervoor gebruik je speciale kortere palen en andere onderdelen. Zo kun je hekwerk neerzetten die past bij de rest. Kijk ook op onze facebook-pagina voor nog meer voorbeelden.
Lees ook Hoog-Laag schutting en Schutting in aflopende tuin.
hek of schutting combinatie

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je toch liever een houtbetonschutting of beton-schutting dan een hek, vraag dan meteen een offerte aan. Je kunt ook rechtstreeks bestellen in onze webshop waar je ook de handige schutting-samensteller vindt.
Bekijk mogelijkheden eens goed en als je nog vragen hebt, kun je die gewoon stellen. Ook rechtstreeks via de WhatsApp knop hier op het scherm.

Wil je dat wij je helpen?

Stel gerust je vraag, dit kan per telefoon, per mail of via het contactformulier.

Offerte opvragen

Of bel ons via: 0524 22 34 77

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt bij ons terecht voor de levering en montage van: